Ланс Строл с Рейсинг Пойнт сензационно спечели лудата „мокра“ квалификация преди Гран При на Турция във Формула 1. 

На наводнената писта в Истанбул пилотите имаха големи трудности, но пък това направи битката непредвидима до последно и канадецът се оказа над всички, за да прекъсне серията на Мерцедес от 14 поредни полпозиции. 

Люис Хамилтън, който преследва титлата, ще стартира 6-и, а съотборникът му Валтери Ботас едва 9-и. Рейсинг Пойнт и Ред Бул водеха битката за първото място, но Макс Верстапен все пак остана 2-и, Серхио Перес с другия „розов Мерцедес“ даде трето време, а 4-и остана Алекс Албън. 

Квалификацията се проведе на наводнена писта с няколко прекъсвания, след като още за третата свободна тренировка заваля и обърка плановете на пилотите. 

Макс Верстапен с Ред Бул бе най-бърз в нея, както и в двете сесии от петък, когато обаче всички се оплакваха от хлъзгавата писта. Дъждът след това направи ситуацията още по-непредвидима. 

В първата сесия някои от пилотите сложиха гуми интермедия за средномокър асфалт, докато други заложиха изцяло на мокри гуми. Макс, който бе с интермедии, се завъртя и обяви, че няма сцепление. 

Верстапен и Льоклер имаха проблеми в началото, като дадоха 15-о и 16-о време, а и дъждът се усили, което ги накара да сложат изцяло гуми за мокро. Последва обаче червен флаг и квалификацията бе спряна заради силния дъжд 7 минути преди края на първата сесия. 

В крайна сметка квалификацията бе подновена след около 45 минутно прекъсване, а застрашените пилоти веднага излязоха на трасето. Кими веднага се завъртя след излизането от пита, но остана на пистата. 

Някои започнаха бързи обиколки, но Ромен Грожан излетя в чакъла и това доведе отново до червен флаг. Това постави Льоклер в много трудна позиция. След подновяването на борбата времената на пилотите се подобриха и Макс свали над 8 секунди от времето си, като даде най-добро време. 

Албън и Кими също се подобриха, а и Фетел и Льоклер се измъкнаха. Люис Хамилтън остана 14-и, след като допусна грешща и излезе от пистата, но все пак продължи напред, като Кевин Магнусен, Дани Квят, Джордж Ръсел, Ромен Грожан и Никола Латифи, който също приключи в чакъла, отпаднаха. 

Във втората фаза единствено пилотите на Макларън стартираха с гуми интермедия, рискувайки повече. Времето на Ландо Норис бе сравнително прилично, преди да се окаже, че е напуснал трасето и времето му не бе зачетено. Гумите за екстремно макър асфалт обаче, работеха по-добре, като Норис бе на 3 секунди от лидера Макс. 

Ланс Строл свали почти 2 секунди от времето на Верстапен, докато Ботас и Хамилтън бяха трети и седми при първите си опити. Макс обаче свали под 1:54, а след това и до 1:52 и пак поведе. След него бяха Валтери и Люис. 

Пилотите на Ферари обаче, имаха проблеми, като бяха сериозно застрашени от отпадане, като в крайна сметка не успяха да преминат напред и ще започнат 12-и и 14-и. От Макларън също се провалиха с 11-о и 13-о време на Норис и Сайнц, а Пиер Гасли остана 15-и. Кими Райконен и Антонио Джовинаци с Алфа Ромео обаче, влязоха в Q3, което бе страхотно постижение. 

Макс отново бе на върха при първите бързи обиколки, като бе с над 4 секунди преднина пред втория Ботас. Хамилтън бе едва 7-и. Перес обаче го изпревари с гуми интермедия. След това и някои от останалите сложиха гуми за средно мокра писта. 

Перес обаче летеше, като свали още от времето си, а съотборникът му Ланс Строл бе втори, преди Макс да го изпревари. Ланс обаче оглави класирането в самия край и в крайна сметка спечели полпозицията, след като Макс остана на 2 десети от него. Перес остана трети, Хамилтън и Ботас останаха едва 6-и и 9-и. 

Eто и подредбата за утрешния старт: 

1 Lance Stroll Racing Point 1:47.765
2 Max Verstappen Red Bull 0.290s
3 Sergio Perez Racing Point 1.556s
4 Alex Albon Red Bull 2.683s
5 Daniel Ricciardo Renault 3.830s
6 Lewis Hamilton Mercedes 4.795s
7 Esteban Ocon Renault 4.857s
8 Kimi Raikkonen Alfa Romeo Racing 4.980s
9 Valtteri Bottas Mercedes 5.493s
10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing 9.461s
11 Lando Norris McLaren 1:54.945
12 Sebastian Vettel Ferrari 1:55.169
13 Carlos Sainz McLaren 1:55.410
14 Charles Leclerc Ferrari 1:56.696
15 Pierre Gasly AlphaTauri 1:58.556
16 Kevin Magnussen Haas 2:08.007
17 Daniil Kvyat AlphaTauri 2:09.070
18 George Russell Williams 2:10.017
19 Romain Grosjean Haas 2:12.909
20 Nicholas Latifi Williams 2:21.611