Кими Райконен загуби точките си от Гран При на Емилия Романя заради наказание и така Фернандо Алонсо влезе в десетката. 

Финландецът завърши 9-и, но заради неправилно рестартиране на надпреварата, получи 30 секунди към времето си и се смъкна чак до 13-а позиция. 

Причината за санкцията е, че в обиколката преди състезанието да бъде рестартирано след катастрофата на Ръсел и Ботас, ветеранът се завъртя и загуби позиции. 

От отбора казаха на Кими да не си връща първоначалната позиция, но при това положение е трябвало да влезе в питлейна и да започне оттам. 

От тима са попитали рейсдиректора как да процедират, но поради липсата на време не са получили отговор и в крайна сметка това е довело и до наказанието на Райконен. 

При това положение Алонсо взе последната точка и откри сметката си за новия сезон, а Естебан Окон се изкачи до 9-ото място. 

Имаше обаче и още едно наказание, което промени ситуацията в десетката. Ланс Строл с Астън Мартин получи санкция от 5 секунди заради неправилно изпреварване срещу Пиер Гасли. 

Канадецът, който приключи 7-и, се смъкна до 8-ата позиция, а пилотът на Алфа Таури се изкачи с едно място и взе 2 точки повече – 6.