Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън обяви случилото се на „Спа“ за „фарс“ и поиска феновете да получат обратно парите си, след като състезание в Белгия в неделя нямаше. 

Силният дъжд и влошената видимост попречиха на пилотите да се състезават. Британецът и повечето от колегите му обаче негодуваха срещу решението на ФИА да симулира надпревара зад кола за сигурност и след 2 обиколки, които бяха необходими, за да се признае състезанието за валидно, да го прекрати. 

Първите трима от квалификацията бяха обявени и за тройката в състезанието, като така победител бе Макс Верстапен. Бяха раздадени половината точки, като авансът на Люис в класирането бе намален на 3 точки. 

„Това бе фарс. Просто надпреварата трябваше да бъде отменена. По-важното обаме е феновете, които са сърцето на спорта, да получат парите си обратно“ написа Люис в Инстаграм. 

Преди това пък заяви: „Парите говорят. Сценарият бе заради тях. Феновете обаче трябва да бъдат компенсирани, защото не видяха това, за което дойдоха. Жалко, че нямаше как да караме утре. Сега просто нямаше състезание“. 

Повечето от останалите също се изказаха по подобен начин и негодуваха срещу раздаването на половината точки. „Това е някаква шега. Ако трябва да се дават точки и необходимо да има такива за квалификацията. Днес ние не се състезавахме“ заяви Себастиан Фетел. 

„Денят бе ужасен за всички, въпреки че за някои вероятно Коледа дойде по-рано, тъй като бяха раздадени подаръци и някои получиха точки, макар и да не състезавахме. На мен не ми позволиха да се боря за точките, но въпреки това ги раздадоха. Шокиращо, но това е положението“ изтъкна Фернандо Алонсо.