Сингапур ще приеме нощно състезание във Формула 1 още седем години от 2022 до 2028, съобщиха организаторите в четвъртък, след като пандемията от коронавирус не позволи състезанието да се проведе в последните два сезона.

Уличното състезание около финансовия квартал на града „Марина Бей“ се проведе 12 пъти след дебюта си през 2008 и бе с 268 000 посетители, когато се състоя за последно през 2019. Но пандемията стана причина състезанието да отпадне от календара през 2020 и 2021, след като властите наложиха сериозни мерки за справяне с вируса. Сингапур бе първото нощно състезание в календара на Формула 1, предлагайки улична писта, която минава през сърцето на модерния град-държава.

Организаторите заявиха, че това е четвъртото подновяване на контракта за Сингапур и седемгодишното удължаване е най-дългото за състезанието до тук. „Това ще даде на Сингапур по-дълго време за улавяне натрупаното търсене с възстановяването на международните пътища“, споделиха от Гран При на Сингапур и Борда на туризма на страната в съвместно изявление. Страната постепенно отваря границите си и разхлабва домашните мерки предвид факта, че по-голямата част от населението е напълно ваксинирано. „Решихме да продължим с домакинството на състезанието от Ф1 за още седем години, след като обстойно оценихме дългосрочните ползи, които ще донесе едно удължаване на Сингапур. Гран При на Сингапур продължава да бъде сериозна дестинация за туристи, глобални събития и бизнес срещи“, заяви транспортният министър С. Исваран.

Президентът и изпълнителен директор на Ф1 Стефано Доменикали приветства удължаването домакинството на Сингапур. „Сингапур пази специално място в календара на Ф1 и това удължаване е част от нашата дългосрочна отдаденост да продължим развитието на спорта в Азия“, каза той. Икономиката на страната, която зависи пряко от търговията и туризма, бе засегната от най-лошата рецесия през 2020 поради пандемията, но се завърна отново към растеж миналата година.

Състезанието е генерирало над 1.1 млрд. долара от туристически касови бележки и е привлякло над 550 000 международни посетители от 2008-а насам, според организатори. /БГНЕС