Тимът от Формула 1 Хаас обяви, че се е разделил с руския пилот Никита Мазепин и е прекратил договора си с главния спонсор Уралкали поради руската инвазия на Украйна.

„Хаас реши да прекрати с незабавен ефект партньорството с главния спонсор Уралкали и договора на пилота Никита Мазепин. Заедно с останалата част на общността на Формула 1, отборът е шокиран и натъжен от инвазията на Украйна и пожелава бърз и мирен край на конфликта“, се казва в изявление на американския отбор.

Директор на Уралкали е бащата на Никита Мазепин – Дмитрий. Хаас премахна брандирането на Уралкали от болидите си по време на последния ден от предсезонните тестове в Барселона миналия петък и шефът на тима Гюнтер Щайнер бе казал по онова време, че те са „финансово окей“. 23-годишният Мазепин бе карал само един сезон за Хаас, но не успя да регистрира нито една точка в шампионата.

Решението на Хаас последва това на промоутърите на Ф1, които в четвъртък обявиха, че са прекратили договора с организаторите на Гран При на Русия. Курортът в Черно море Сочи бе домакин на състезание от календара от 2014-а насам, но Санкт Петербург щеше да го замени догодина. „Формула 1 потвърждава, че е прекратила договора с промоутъра на Гран При на Русия, което означава, че Русия няма да има състезание в бъдеще“, споделиха от Ф1 в свое съобщение. /БГНЕС