Австралийският град Мелбърн ще бъде домакин на състезанието за Гран При във Формула 1 поне до 2035-а година, след като двете страни подписаха нов 10-годишен договор.

Състезанието на Албърт Парк се провежда без прекъсване от 1996-а година с изключение на 2020-а и 2021-а година, когато нямаше гонки заради пандемията от коронавирус.

Актуалният договор за Гран При на Австралия във Формула 1 на тази писта е до 2025-а, припомня БТА. Двете страни остават във финансови отношения според този договор още три сезона, след което влиза в сила новото споразумение.

През този сезон състезанието беше спечелено от Шарл Льоклер (Монако), а събралата се публика за трите дни доближи 420 хиляди души и постави рекорд за най-посетено спортно събитие.

"Щастлив съм да потвърдя, че състезанието в Мелбърн на Албърт Парк остава в календара на Формула 1 до 2035-а година. Състезанието на тази писта винаги е било сред любимите на феновете на автомобилния спорт. А и Австралия се доказа като страна, като пазар с много големи възможности, заяви изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали.