От Ферари бяха бесни за наказанието на Шарл Льоклер, заради което той загуби второто си място в Гран При на Япония и така подпечата титлата на Макс Верстапен. 

Монегаскът се защитаваше отлично от Серхио Перес, но изпусна последния шикан и след това се върна пред съперника си, за да пресече финалната линия преди него. 

Стюардите обаче прецениха, че той е получил предимство, наказаха го с 5 секунди, което означаваше двойна победа за Ред Бул и втора титла за Макс Верстапен. 

„Просто не искам да коментирам, но решението на ФИА е смешно и неприемливо. За миналото състезание им трябваха часове, за да вземат решение, а сега само секунди. Шарл не получи никакво предимство“ ядосваше се Матиа Биното, който пропусна надпреварата в Япония. 

„Ще говорим  за това на пред когото трябва, но не може да вземеш такова решение без да изслушаш пилотите и то след като няма спечелено предимство. Днес Льоклер бе наказан за секунди, а в Сингапур Перес получи различни санкции за едно и също нарушение след 3 часа. Все пак поздравления за титлата на Макс, защото той кара наистина страхотно“ каза още босът на Скудерията.