Двукратният световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен очаква Люис Хамилтън да му бъде конкурент за титлата през следващата година, "ако има болид да го направи".

Хамилтън, седемкратен победител в шампионата при пилотите, беше затруднен от проблеми с болидите на "Мерцедес" през миналия сезон и не успя да спечели състезание за първи път в кариерата си.

Звездата на "Ред Бул" Верстапен постигна рекордните 15 победи, за да завърши със 146 точки пред втория Шарл Льоклер в кампанията през 2022 година. Но нидерландецът не предвижда третата поредна титла във Формула 1 да бъде спечелена толкова лесно.

"Той беше един от най-великите пилоти в спорта, така че със сигурност, ако има колата, за да го направи, той може отново да се бори за титлата", каза Ферстапен пред "Скай Спортс" за Хамилтън.

"Но това е същото се отнася за Джордж Ръсел, същото е за Шарл Льоклер, същото за Ландо Норис - ако им дадете болид, който е способен да спечели шампионата, те могат да го направят", добави той.

"Но става въпрос и за това, че когато имаш колата, идва напрежението, не можеш да си позволиш големи грешки. Това е малко по-различен натиск, който има, но съм убеден, че след като тези момчета са в тази игра, всичко е възможно, всички те имат талант да го направят", каза Ферстапен.

"Ред Бул" спечели шампионата при конструкторите миналата година за първи път от 2013 година. Екипът обаче беше засегнат от ограничения за тестване в аеродинамичен тунел, след като наруши финансовите разпоредби.

"Като отбор вярваме, много сме мотивирани, излизаме след много силна година и работим непрекъснато, за да се опитаме да бъдем отново най-добри", заяви нидерландецът.

"Форд" ще се завърне във Формула 1 тази година за първи път от 2004-а и ще си партнира с "Ред Бул" от 2026 година.

Верстапен няма търпение за това партньорство.

"Вярвах в проекта и знаех, че всички участници ще вземат правилните решения. Първият договор, който направиха с "Хонда" се получи много добре и сега в бъдеще това е следващата стъпка - "Форд" през 2026-а. Аз вярвам в това. Ако всички вярваме, сигурен съм, че можем да създадем нещо наистина страхотно", добави той.