Младият български пилот във Формула 3 Никола Цолов завърши на 17-о място в основното състезание на пистата "Спа-Франкоршан" в Белгия.

Така той не успя да добави нови точки към актива си от събота, когато завърши седми в спринтовата надпревара.

В днешния неделен ден Цолов, който кара за отбора на ART Grand Prix, потегли от четвърта позиция на старта. Той бе заложил на гуми за суха писта, но бе изненадан от дъжда и в крайна сметка загуби повече от десет места в колоната.

В събота българинът записа и първите си точки за сезона във Формула 3 - 4 точки за седмото място в спринтовото състезание. Първоначално беше обявено, че няма да се раздават точки заради това, че пилотите така и не успяха да завъртят две последователни обиколки без кола на сигурността. Но повторният анализ на ситуацията, също в събота вечерта, показа, че правилото за покриването на цялата състезателна дистанция има приоритет пред това за двете поредни обиколки и пилотите в топ 10 получиха точките си.

"Много се радвам, че най-накрая това стана факт, за да мога вече да не мисля за точките във Формула 3, които преследваме цял сезон. Надявах се на нещо повече както в събота, така и в неделното състезание, но днес рискувахме и не спечелихме. Преди старта днес ситуацията беше 50 на 50, никой не знаеше с какви гуми да излезем, но всички бяхме наясно, че в началото мокрите гуми със сигурност ще са по-бързи. Мислехме си, че пистата ще изсъхне много бързо. Но беше много студено, имаше и други фактори и пистата изобщо не изсъхна от старта до финала и мокрите гуми бяха правилният избор. С тях можех да се боря за първата ми победа във Формула 3”, заяви българинът след финала.

Сега предстои лятната пауза във Формула 3, а сезонът приключва в началото на септември на пистата "Монца" в Италия.