Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо бе наказан с 20 секунди и загуби 6-ото си място от Гран При на Австралия. 

Испанецът се смъкна на 8-а позиция, след като стюардите прецениха, че е карал опасно в края, когато се стигна до катастрофа на Джордж Ръсел, който опитваше да го изпревари. 

Пилотът на Мерцедес излезе от пистата и се удари сериозно в предпоследната обиколка, загубвайки шансовете си за точки. 

Двамата бяха разпитани от стюардите след надпреварата, като Алонсо обясни, че е имал проблеми с батерията в последните обиколки. След като разгледаха данните от телеметрията обаче, те установиха, че пилотът на Астън Мартин е започнал спирането си за 6-и завой малко повече от 100 метра, отколкото го е правил в хода на състезанието. 

В резултат, макар и да отчетоха, че няма достатъчно информация, че Алонсо е в основата на катастрофата на Ръсел, поведението му на пистата бе отчетено като опасно и стюардите го наказаха с преминаване през бокса, което е равносилно на 20 секунди, след като битката така или иначе приключи. 

Така съотборникът му в Астън Мартин Ланс Строл, както и Юки Цунода с РБ Хонда спечелиха по една позиция и се изкачиха до 6-о и 7-о място. От отбора на Алонсо имат право да обжалват.