Семейството на Михаел Шумахер си осигурил обезщетение от 200 000 евро от издателите на германско списание, което отпечата генерирано от изкуствен интелект (AI) "интервю" със седемкратния световен шампион от Формула 1.

Говорителка на семейството потвърди решение на Мюнхенския трудов съд и споразумение от медийната група Funke, издатели на списание Die Aktuelle, без да прави повече коментари. Редакторът на списанието беше уволнен през миналата година, а групата Funke се извини на семейството на Шумахер.

Великият автомобилен състезател Михаел Шумахер, който в момента е на 55 години, не е виждан публично, откакто получи сериозна мозъчна травма при инцидент по време на ски ваканция през декември 2013-а.

Семейството на Шумахер пази строга тайна относно състоянието на бившия пилот, като достъпът до него е ограничен само до най-близките му хора.

През април 2023-а списание Die Aktuelle пусна на корица си снимка на усмихнатия Шумахер и обещаващо заглавие "Михаел Шумахер, първото интервю". В статията беше добавено "звучеше измамно реално", но вътре се разкриваше, че цитатите са генерирани от изкуствен интелект.