Бърни Екълстън продаде мажоритарния дял от акциите си във Формула 1 на частната финансова къща СВС. Компанията ще управлява шампионата чрез дъщерната си фирма - Алфа Прима.

Миналата седмица Европейската комисия одобри сделката, но при условие, че СВС продаде друга своя дъщерна фирма - Дорна, която управлява световния шампионат по мотоциклетизъм

Алфа Прима - която е новосъздадена фирма специално за целта, ще управлява търговските права на Формула 1, след като придоби дела на СЛЕК - фирмата на Бърни Екълстън. Сумата на сделката не е обявена.

От СВС обаче обявиха, че смятат да оставят Бърни Екълстън като изпълнителен директор. Доналд Макензи от частната финансова къща обяви, че с помощта на Екълстън ще  работят за  "по-голямо развитие и разширяване на бизнеса"

75- годишният британец отдавна се опитваше да продаде дяловете си, но групировката Кирш, която трябваше да придобие собствеността, фалира.  Продаването на акциите от страна на Бърни внася допълнителна неяснота за бъдещето на Формула 1, предвид  войната между Макс Мозли и производителите на автомобили, които се противопоставят на прокарваните от него идеи.