Бившият световен шампион Кими Райконен официално подписа с отбора на Ситроен и от следващия сезон ще кара в световния Рали шампионат.

Райконен ще кара за втория тим на Ред Бул Ситроен, където съотборник ще му бъде младата френска надежда Себастиан Ожие.

В основния тим на Ситроен продължават да бъдат 6-кратният световен шампион Себастиан Льоб и Дани Сордо.

До преминаването на Райконен във WRC се стигна, след като той бе изгонен от Ферари, а след това не успя да се разбере нито с Макларън, нито с новият тим на Мерцедес.

Миналият сезон Кими направи впечатляващо участие в домашното си Рали Финландия и поради тази причина всички очакваха тази година той да премине в този шампионат.

"Винаги съм искал да карам рали, особено WRC, в някой етап от кариерата ми", коментира Райконен.

"Благодаря на Ред Бул, че ми даде възможността да карам най-добрата кола в лицето на Ситроен C4. Това е ново, но много вълнуващо начинание".

Спекулациите са, че след едногодишната си почивка от Ф1, Райконен ще се завърне именно в отбора на Ред Бул, на мястото на Марк Уебър. И наистина, договорът му със Ситроен е само за 2010 година.

"Засега имам едногодишен контракт и ще видим какво ще стане в бъдеще. Очаквам с нетърпение да тествам колата и да започна първото си състезания".

Райконен обаче ще пропусне първото състезание - Рали Нова Зеландия, където втория тим на Ситроен изобщо няма да участва. Кими ще кара в останалите 12, от общо 13-те кръга на шампионата.