Всеки запален привърженик на Формула 1 ще чака състезанието за Гран При на Монца тази неделя със свито сърце. Не толкова защото то ще е поредната крачка към развитието за шампионата този сезон, а защото тогава ще стане ясно дали най-емблематичната фигура във Формула 1 за последните 15 години ще прекрати завинаги кариерата си.

Още в началото на сезона започнаха спекулациите, че това може да е последната година на Шуми и с напредването на календара журналисти и специалисти от всички посоки все по-убедено отстояват тази теза. Мълчанието на Михаел само подхранваше дебатите, но по-рано през тази седмицата германецът най-накрая обеща официално да обяви решението си.

Независимо дали го боготвори, или ненавижда, няма фен, който да остава равнодушен към явлението Шумахер. Едните сядат пред телевизорите при всяко състезание, стискайки палци асът на Ферари да продължи да чупи собствените си рекорди, докато другите изпитват върховна наслада, когато той бива побеждаван или сам допуска грешки.

От следващата година обаче и двата лагера вероятно няма да могат да изпитват повече тези емоции. Притеснени от тази реална заплаха, фенове от цял свят създадоха специален интернет сайт, посветен на каузата да убеди Михаел да остане във Формула 1 поне още една година.

Сайтът е некомерсиален, с изключително семпъл дизайн и има много опростена форма за записване, в която всеки може да запише името и съобщението си в общата петиция. Само за 3 дена сайтът вече има записани над 10 000 призива към Шумахер, умоляващи го да остане.

Не е ясно все още дали създателят на сайта, руснакът Андрю Гладких, ще успее да привлече вниманието на самият Шумахер към огромната кампания и дали тя може да повлияе на решението му.

Адресът на сайта, на който можете да дадете своя глас е:
http://www.michael-please-stay-in-f1.com/