Христо Стоичков говори със сълзи на очите за мексиканската телевизия Унивисион Депортес за отношенията си с Йохан Кройф и за работата си с него. Великият холандски футболист и треньор почина на 24 март след боледуване от рак на белия дроб. 

"За мен, за семейството ми и за всички, които изкарахме тези години заедно, това е един тъжен ден. Той (Йохан Кройф) е един истински приятел, който го беше грижа за мен и за семейството ми. Напусна ни човек, когото всички обичаха. Той беше един мил, директен и искрен човек".

"Като футболист работих с него пет години. В този период той се интересуваше от моето представяне в тренировките, от представянето ми в мачовете и от отношенията в съблекалнята на отбора. Винаги ще бъдеш в моето сърце, защото си част от футболната ми кариера и част от живота ми като близък човек. Където и да си, винаги ще бъда с теб. Почивай в мир", каза Стоичков. 

Големият български футболист говори и за детайлите в работата си със световното величие във футбола Йохан Кройф.

"Караше ме често да сменям фланговете, което много му харесваше. Искаше да търся празните пространства. Имаше големи изисквания, работехме в продължение на часове. Можеше да накара всеки футболист да покаже най-доброто, на което е способен. Работеше много с мен. Всичко, което постигнах като индивидуални успехи, не е мое. То е част от него. Кройф изгради нещо ново за ФК Барселона".

"Изгради стабилни основи и започна да работи с всички деца от школата. Заради тази работа излязоха невероятни футболисти от академията на клуба. Помогна им да израснат и да станат част от първия състав".

"Всичко това е като едно съкровище за Барселона. Никога не трябва да се забравя за тази работа на Кройф. Заради него всички отбори (на Барселона) започнаха да имат една и съща система, а футболистите са много добре подготвени", каза още Христо Стоичков.