По 100 хиляди долара ще получат четири български клуба за участието на юношите си в старша възраст на новия футболен мегапроект "Китай срещу света". Отборите, които са поканени, са Лудогорец, Левски, ЦСКА-София и Берое (Стара Загора). Официално договорът ще бъде подписан в началото на ноември, а лудогорци ще пътуват първи в началото на декември.

Проектът включва участието на 123 отбора във възраст до 19 години от Европа, Южна и Северна Америка, Азия, Африка и Австралия. Към тях ще се присъединят и местни отбори, а всеки отбор ще остане там по една седмица. Отборите няма да пътуват заедно, а турнирът ще бъде разтеглен във времето, като ще започне през декември 2017-а година и ще продължи до пролетта на 2018-а. От всяка група напред ще продължава само един отбор. Турнирът ще има и финална част, която ще се състои през юни и в него ще играят отборите, които ще се борят за титлата.

Всеки тим ще остане в Китай за една седмица, а турнирът ще се проведе в град Гуанджоу и околностите, а за организацията ще помага и местният колос Гуанджоу Евъргранд. За престоя си всеки клуб ще вземе по 100 хиляди долара, а общият награден фонд на турнира е 1,3 милиарда долара- космическа сума за развитието на която и да е детско-юношеска национална футболна програма.

Идеята е след като в Китай развиват професионалния футбол, сега и младите им таланти да се докоснат до добрите практики в подготовката на младите играчи. Така младите китайски таланти ще играят срещу различни стилове, ще срещнат различни футболни култури. Проектът Китай срещу света е 3-годишен и сега е неговото пилотно издание.

В българското първенство при юношите до 19 години през миналия сезон шампионската титла завоюва ЦСКА-София, Лудогорец завърши на 3-о място, Левски на 5-о, а Берое на 8-о.