Бившият национал Любослав Пенев, една от най-големите икони на България, обеща да измъкне местния футболен съюз БФС от години на корупция и спорове, ако спечели президентските избори на 16-и февруари, пише агенция Ройтерс, която се свърза с бившия нападател на ЦСКА, Валенсия, Атлетико Мадрид и Селта за телефонно интервю.

На изборите Пенев ще се изправи срещу действащия президент Борислав Михайлов, с който беше съотборник в българския национален тим през 90-те години. "България се нуждае от коренна промяна. Ситуацията през последните 12 години е катастрофална. Пропуснахме четири световни и три европейски първенства", каза Пенев в интервюто си за Ангел Красимиров от агенция Ройтерс.

България се класира на полуфинал на световното първенство през 1994-а година, но няма участие на голям международен турнир от европейското през 2004-а насам. Пенев, който има над 150 гола за испанските грандове Валенския, Атлетико Мадрид и Селта, ще предложи пакет от реформи, които ще направят БФС прозрачна, професионална и отговорна организация.

51-годишният Пенев, който навремето беше определен от английския национален селекционер Тери Венабълс като "един от тримата най-добри нападатели в света", обясни също така, че ръководителите на българския футбол носят вината за лошото състояние на вътрешното първенство, слабото съдийство и липсата на публика.

Управлението на Михайлов е белязано от обвинения за корупция и злоупотреба с власт (от думата "cronyism" - назначаване на приближени, приятели или доверени колеги), продължава агенция Ройтерс. В страната нерядко се чуват подозрения за манипулиране на футболни срещи, но до момента няма уличени, които могат да бъдат подведени под отговорност.

БФС и съдиите са критикувани остро от клубове и привърженици за подкрепа към Лудогорец, който спечели шест поредни титли благодарение на присъствието на 10 чужденци в титулярния състав в по-голямата част от мачовете, пише още Ройтерс. И докато БФС отхвърля всички гореспоменати обвинения, славните дни на българския клубен футбол, като трите полуфинала на ЦСКА в европейските турнири, изглеждат отдавна отминали.

"Изглежда, че сме доволни от положението да имаме един доминиращ клуб, чийто футболисти са чужденци. Какво се случи с грандовете ни? Трябва ни конкуренция, за да направим и националния отбор по-силен. БФС отказва да разбере, че конкуренцията и балансът са голям проблем. Някои клубни президенти не харесват правилата като това за броя на чужденците в състава и аз искам да работя, за да помогна за развиването на български таланти", продължава Пенев в интервюто си за Ройтерс.

"Какво може да бъде по-плашещо от липсата на привърженици? А ако има такива, те държат плакати с обиди към БФС или с призиви за оставки. Футболът е за хората и наша основна задача трябва да бъде да ги върнем по стадионите", добави бившият български национал.

Михайлов, който е фаворит за нов мандат, не изглежда притеснен от конкуренцията или обвиненията: "Делегатите избират президента, а не медиите или някой друг".

"Виждате защо българският футбол върви надолу. Управляващите го просто не проявяват интерес към привържениците. Тях ги интересува само това как ще гласуват представителите на клубовете", заяви още Пенев.

Агенция Ройтерс добавя, че ръководителите на БФС са доволни от финансовите резултати, но някои от клубовете изпитват много големи затруднения. Сред тях са елитните Верея (Стара Загора) и Пирин (Благоевград), които обмислят оттегляне от Първа професионална лига заради липсата на пари за заплати на футболистите.

Пенев вярва, че БФС трябва да удвои усилията си за създаване на работеща програма за развитие на млади играчи.

"Децата са нашето бъдеще и ние трябва да работим за тях заедно с институциите. Някои неща в юношеския футбол са скандално скъпи и това трябва да спре!", завърши Пенев.