Първа лига е в челото сред първенствата с най-неравностойните мачове в Европа, показва изследване на Mеждународния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory). В него се анализира броят на мачовете, в които единият отбор побеждава с три или повече гола разлика.

По този показател българското първенство се нарежда на шесто място от 29 футболни турнира в Европа. В Първа лига 20.9% от мачовете дотук през сезона (до 29 март 2018 г.) са завършили с изразителна победа. Това е с 6.6% повече спрямо същия период на миналия сезон.

На първо място в класацията е Шампионската лига, където близо един от всеки три мача завършва с победа с три или повече гола. Най-силният европейски клубен турнир бележи и най-големия ръст - с 8.5%. Второто място е за първенството на Кипър, следвано от Висшата лига. В Топ 10 влизат още италианската Серия А (седмо място) и испанската Ла Лига (десето място). От водещите първенства най-балансирано по този показател е германското. Бундеслигата е на предпоследното място с 11.1% след голям спад, а на последното е руското с 10.5%.

Първа лига се нарежда на деветото място, ако се вземе предвид средната голова разлика за мач, отбелязва "Дневник". За българското първенство тя е 1.46 гола. И по този показател Шампионската лига е на върха с 1.87 гола и голям ръст спрямо миналата година по това време. Следват Кипър и Португалия.