Плановете на Димитър Бербатов за развитие на своя собствена футболна академия в момента са в застой, а също така бившият номер 9 на Манчестър Юнайтед все още не е наясно дали ще продължи с кариерата си на футболист.

Бербатов награди участниците на финалния турнир Данониада, който се проведе на Детския празник 1-и юни, раздаде много автографи, позира за много снимки и накрая говори пред репортерите.

''Аз също съм едно голямо дете и много се радвам, че съм тук всяка година. На първо място искам да пожелая на загубилите да не се отказват, а да се борят, да са мотивирани и да успеят. Трябва да знаят, че това не е краят, а само началото, започна Бербатов.

На въпрос дали все още идеята за създаване на футболна академия от самия него е актуална, Бербатов отговори: ''Да кажем, че е в застой. За момента не може да се реализира поради причини, на които не искам да се спирам. Можем да определим ситуацията с моята академия e "по средата".

"В България винаги ще има таланти, във всяка една сфера на живота, така че няма как да говорим дали тези деца са успокоителното доказателство за бъдещето на нашия футбол. Но не е само талантът. В момента родителите им трябва да вземат правилните решения за тяхното бъдеще поне до тогава, когато децата сами ще започнат да взимат тези решения.

Да, сега българските национали играят в по-слаби първенства, докато ние с Мартин Петров и Стилиян Петров сме играли на друго ниво. Но факторите и причините са много и са комплексни. Това е широкообхватна тема, не можем да я изчерпим ей така за нула време".

През пролетта Бербатов беше за кратко в Дубай, където влезе в ролята на треньор на деца, част от програмата Football Escapes. Той добави, че треньорството му е интересно и не го изключва като вариант за бъдещето.

"В момента съм в активна почивка. Ще видим дали ще има интерес към мене до края на трансферния период и ако няма, може би е време да се насоча към край на активната си кариера.

Попитан дали след този евентуален край той предпочита да бъде треньор или ръководител, рекордьорът по голове в националния отбор на България отговори: "Много неща са ми интересни и ме привличат. И да бъда треньор, и да бъда ръководител. А защо и да не бъда и актьор, ако получа интересно предложение от Холивуд!?

При всички случаи ако бъда треньор, ще започна в чужбина. Имам някакви идеи по този въпрос. Просто съм се откъснал от българската среда, от българската действителност и не се виждам тук като треньор.

Следващите въпроси, които той получи бяха дали все още стои на думите си, че когато приключи с играта, ще се върне и ще оправи българския футбол, както и какво е мнението му за изборната победа на Борислав Михайлов на Осмия редовен конгрес на БФС.

Понякога когато мине времето започваш да се даваш сметка, че някои неща не е трябвало да ги казваш. Не че не го мисля или се отказвам от думите си, но е минало време.

По въпроса за конгреса на БФС и преизбирането на Михайлов, Бербатов се обърна към репортера: "Виждам, че ми задаваш провокативни въпроси. Но аз обичам да се изказвам когато съм подготвен по някоя тема. А в момента не съм. Да, хората може би искат да чуят мнението на Димитър Бербатов, но е по-добре да чуят едно обосновано и подготвено мнение. По принцип е добре хората да се изказват само когато са добре подготвени по дадена тема".