Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, зам.-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей подписаха Меморандум за разбирателство между четирите правителства, с който да се официализира учредяването на организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура за Мондиал 2030 и Европейското първенство през 2028.

Спортните министри и представители на футболните федерации на България, Румъния, Гърция и Сърбия проведоха работна среща в Солун, след която дадоха пресконференция.

"Абсолютно наясно сме с всички предизвикателства и с ангажиментите, които поемаме. Трябва да свършим огромен обем от работа, за да можем да зарадваме нашите балкански народи. Всеки от нас е присъствал на много международни спортни събития. Практиката показва, че балканските държави по нищо не отстъпваме на останалите държави в уменията си да организиране на подобни първенства", заяви министър Кралев в Солун.

Той добави, че трябва да сме реалисти за реалното състояние на спортната, на транспортната, на хотелската и на туристическата инфраструктура на всяка една държава. Но подчерта, че също така трябва да си дадем ясна представа, че ние сме едни от най-добрите организатори на световни и европейски първенства по различни видове спорт.

"Говоря и за четирите балкански държави. Трябва с по-голямо самочувствие, с по-голяма увереност да подходим към крайния резултат на този проект, както с огромната отговорност да не надскачаме собствените си възможности и сили, така и нито за секунда да не подценяваме възможностите, които имаме", посочи спортният министър.

Кралев добави, че едно от нещата, които най-много е пречило на балканския регион да се развива с по-бързи темпове, е това, че изпитваме съмнения в собствените си сили.

"Надявам се, че този проект, успешно реализиран, наистина ще успее да повдигне самочувствието на нашите народи и да докаже, че можем да се справяме с най-големите предизвикателства в света на спорта", добави Красен Кралев.

В резултат на днешните разговори министърът на младежта и спорта коментира, че Балканите се ориентират все повече към кандидатура за европейско първенство по футбол, отколкото за световно. Окончателното решение трябва да бъде взето до края на годината, за да се представи доклад пред ръководителите на четирите страни.

Георгос Василиадис заяви пред медиите, че се отваря една нова страница за Балканите, която показва, че можем да бъдем обединени. Румъния е готова да инвестира всичко, което е необходимо, за да успеем с кандидатурата, коментира румънският министър на спорта Богдан Константин Матей. Министърът на спорта на Сърбия Ваня Удовичич подчерта, че чрез амбициозния ни проект се осигурява перспектива пред младите хора и се дава надежда за бъдеще за региона.

Президентът на Българската федерация по футбол Борислав Михайлов заяви, че днешният ден е велик ден за българския футбол. По думите му, за всички федерации е важно да имат политическа подкрепа в инициативите си и изтъкна подкрепата към БФС от страна на министър Кралев и на премиера Борисов.

"Вярвам, че кандидатурата ни ще успее. България има нужда от футболни терени - направиха се достатъчно спортни зали и писти, но няма терен, който да отговаря на европейските критерии. Надявам се да оставим нещо за поколенията", заяви той.

"Българската делегация ще си тръгне от Гърция, заредена с оптимизъм за предстоящите месеци и работата, която трябва да извършим, за да бъде тази кандидатура успешна", посочи пред медиите в Солун министър Красен Кралев.

Следващата работна среща между спортните министри и работната експертна група е през юни в Букурещ.