Забраната за продажба на билети в деня на футболни дербита падна. Предложението за това дойде от депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и "Воля“, а поправката в Закона за опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия беше приета на първо четене.

Освен забраната за продажба на билети в деня на спортни мероприятия с висок риск от напрежение, с промените отпадат и персонализирането на входните талони и предоставянето на лични карти с цел да се осигури максимална защита на личните данни на гражданите.

С изменения в закона стават само година, след като беше въведен строгият режим за достъп на посетителите до спортното мероприятие. Те пък се наложиха заради футболното хулиганство.

През април миналата година млада полицайка пострада тежко и едва не загуби едното си око заради хвърлена бомбичка на вечното дебри Левски – ЦСКА.

Заради такива инциденти законотворците решиха, че достъпът до мачовете ще става само след персонализиращ знак или след разчитане на лична карта на посетителя от скенер за лични документи – разпоредба, която днес отмениха с мотива, че е неработеща.