Системата VAR ще започне работа в efbet Лига през пролетта на 2021 година с 15-20 мача от плейофите. Това обяви бившият председател на Съдийската комисия Петър Петров, който в момента е мениджър по проекта за България.

Той направи вчера първа презентация на семинара на водещите рефери в Сливен за това как ще работи системата и какво е необходимо за правилното й стартиране. До него обаче трябва да се мине обучителен курс за съдиите, също така БФС трябва да закупи цялата система и клубовете трябва да пригодят стадионите си.

На БФС ще бъдат представени 3 оферти от 3 различни фирми. Едната е на Hawk-Eye, другата е на германска фирма, а третата е от американска компания.

Членовете на Изпълкома ще се запознаят с офертите на 18 февруари, след което ще преценят коя е най-добра. Следващата седмица у нас ще дойдат представители на ФИФА, които трябва да дадат предписания по въвеждането на VAR и всички предхождащи стъпки.

"Компромиси при обучението няма да се правят. В момента имаме един съдия, който е на високо ниво в Европа - Георги Кабаков. Но когато ръководи там, VAR са например италианци. Защото все още нямаме подготвени българи. Най-напред ще се започне с обучението на международните ни съдии, за да влязат максимално бързо в европейските изисквания, когато излязат зад граница. След това ще бъдат обучени и реферите, които са в ранглистата на efbet Лига. Накрая може би ще бъдат обучени и някои от младите и перспективни съдии от Втора лига като евентуален резерв", обясни Петър Петров, цитиран от "Тема спорт".

Относно финансирането на системата той отговори: "Ще търсим различни източници. На първо място ми идва като идея програмата "FIFA Forward Development", по която са кандидатствали и одобрени хърватите. Миналата седмица се проведе и първата среща с VAR в хърватското първенство. Ние също ще кандидатстваме по нея. Разчитаме на помощта и на Министерството на спорта, защото за обучението на съдиите ще имаме нужда от още средства", каза Петров.

България върви доста назад в сравнение с другите балкански страни, отчита Петър Петров. Турция, Гърция отдавна използват въпросната система. Отскоро това правят Сърбия и Хърватска.

"Близо 90 страни в света въведоха ВАР. Надявам се поне да влезем в Топ 100. За момента на Балканите зад нас са Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора. Ще бъде много лошо да останем на тяхното ниво", каза още бившият шеф на съдиите у нас.