Футболните срещи в България ще се играят пред празни трибуни за неопределен срок от време. Това беше предложено от Ген. - майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и разпоредено от премиера Бойко Борисов по време на днешния министерски съвет.

Взетото решение е след четирите положителни проби от коронавирус в Плевен и Габрово и мерките, които трябва да бъдат взети, за да не бъде разпространен вирусът. Все още няма яснота дали решението ще засегне днешните три мача от програмата на efbet Лига, или ще влезе в сила от следващия кръг. 

"Спортните мероприятия също трябва да отпаднат в двете места с коронавирус. За останалите области трябва спортните събития да се провеждат без публика. Относно туризма - трябва да има вербално обясняване да не посещават тези градове", добави Мутафчийски. 

"Затваряйте всичко! Ако така върви светът, съм убеден, че ще отложат и Олимпиадата в Токио", беше отговорът на Бойко Борисов.

Все още не е ясно дали наредбата ще се изпълнява за днешните срещи. По програма днес се играят мачовете Славия - Ботев Пловдив, където са допускани фенове, а след този мач ще се изиграят и сблъсъците Ботев Враца - Левски и Лудогорец - Дунав, както и Спартак Варна - Ботев Гълъбово.

"Аз съм против да затваряме Плевен и Габрово. Това ще създаде паника. Трябва много хубаво да се обяснява, че посещението в тези градове трябва да бъде само в краен случай. Не можем да забраним на хората да пътуват до Плевен и Габрово, но трябва да ги убедим, че това трябва да се случва само в краен случай".

"Целта ни не е да всяваме паника. След малко ще разговарям по скайп с всички областни управители и тези мерки ще им ги прочетем отново", категоричен бе премиерът Борисов. "Умолявам отново всички да бъдат дисциплинирани. Днес ще има банкети за Осми март".

"Снощи в един часа цяла София светеше. Хората на групи се разхождаха и не изглеждаха притеснени. Това е много хубаво, но трябва да имаме дисциплина. Вчера и аз се натиках сред 10 000 души и се прегръщах и целувах. Трябва да даваме личен пример и това не трябва да се повтаря. Глупост направих вчера".

"Вие от щаба също трябва да спазвате мерките и да давате пример, защото ходите по лаборатории, тестове, проби. Отново ще кажа, че трябва да се следи за спекула с маски и облекла".

"Забраняваме износа им. Първо да си осигурим количествата за нас и после може да мислим да продаваме в чужбина. Искам да благодаря на всички и отново да призова за лична дисциплина и без паника", завърши Бойко Борисов.