Петък, 13 март, се оказа "фатален" за родния футболен привърженик - мачовете от елита и Втора лига няма да се играят поне до 13 април. Това безпрецедентно решение в най-новата ни история е следствие на въвеждането на извънредно положение в държавата заради световната пандемия от коронавирус. 

Вчера преди обяд с 201 гласа "за" и нито един "против" парламентът прие предложението на Министерския съвет за въвеждане на извънредно положение у нас. То ще бъде в сила за територията на цялата страна до 13 април 2020 г. Едно от последствията е прекратяването на всички спортни мероприятия.

Позицията на БФС не закъсня: "Във връзка с приетото от Народното събрание извънредно положение на територията на Република България заради епидемията от коронавирус ръководството на Българския футболен съюз взе решение да преустанови първенствата в професионалния ни футбол (Първа и Втора лига) до 13 април 2020 година.

Всички решения на Българския футболен съюз са своевременно съгласувани с Министерството на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването, Националния оперативен щаб, ФИФА и УЕФА, като след конферентния разговор с представителите на европейската футболна централа и страните-членки във вторник, 17 март, ще бъде внесена по-голяма яснота около календара на местните и международните турнири.

Българският футболен съюз препоръчва на футболните клубове да спазват всички мерки за ограничаване на разпространението на заразата, ако вземат решение да продължат тренировъчния си процес.

Ръководството на БФС своевременно ще информира обществеността за всички последващи мерки и решения, причинени от извънредната обстановка в страната".

Така футболът ни бе поставен на трупчета. Тази мярка бе очаквана, след като още през миналата седмица бе решено двубоите от двете ни професионални групи да се играят без публика. Рестрикциите за ограничаване на заразата обаче станаха по-строги, след като се увеличиха и поразените с коронавирус. 25-ият кръг в елита трябваше да стартира вчера с двубоя между Царско село и Славия. 

За днес имаше предвидени 3 срещи, между които и приковаващият най-голям интерес Левски - Лудогорец, а последните три мача трябваше да са в неделя. До края на редовния сезон оставаха този и още един кръг, след това първенството предстоеше да се раздели на първа шестица и втора осмица от по две групи с по 4 тима. Втора лига пък "замръзва" след изиграни 22 от 34 кръга.

Ситуацията в страната е напрегната около разразилата се пандемия, а мерките могат да станат още по-строги. Но едно е сигурно - до 13 април, понеделник, мачове у нас няма да има. Всички пък ще се молят до тогава ситуацията с вируса да бъде овладяна и животът да започне да се нормализира.

Все още не е обявено дали това ще се отрази на приходите на отборите от телевизионни права.


Материал на вестник "Тема спорт"