Временният президент на БФС Михаил Касабов е оптимист, че първенствата в България ще могат да се доиграят. Футболът у нас беше спрян за неопределено време, след като на 13 март беше обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус, която блокира света.

Спортът ще може да бъде подновен най-рано на 13 май, което означава, че efbet Лига, Втора лига и останалите шампионати, ще могат да се подновят най-рано през юни, защото отборите ще се нуждаят от кратка подготовка, за да се избегнат контузии. 

"Оптимист съм, че с много дисциплина от хората ще успеем да се преборим с този коронавирус и вярвам, че има шанс след края на извънредното положение нещата във футбола ни да започнат да се нормализират. Ще подчертая обаче, че все пак всичко зависи от Националния оперативен щаб (НОЩ). И те ще решат кога можем да подновим отново футбола ни. Щабът и правителството полагат големи усилия да преодолеем коронавируса“, коментира Касабов пред Novapress.bg.

"Оптимист съм, че сезон 2019/2020 ще се доиграе и няма да се стига до неговото прекратяване. Справедливостта изисква да се доиграе и всичко да се реши на терена, а не на масата. Целта и на УЕФА е всички първенства и турнири да завършат. Това е и основната ни цел все пак. У нас нещата с този вирус вървят добре. Няма толкова много заболели както в повечето страни, в Европа, а това е нещо положително". 

"Не мога да ви кажа, дали мачовете до края на сезона ще бъдат с публика или не, тъй като това ще бъде решено от Националния оперативен щаб. Чета обаче по чужди медии, че по-засегнатите страни като Германия, Испания, Италия планират първенствата да се доиграват без публика. Дори се говори, че може да се стигне да няма публика и до края на годината. Ще видим какво ще стане с времето", каза още Касабов.

Относно варианта efbet Лига да бъде увеличена на 18 отбора от следващия сезон, той заяви, че подобно нещо не стои на дневен ред. Идеята дойде от генералният секретар на ПФЛ Атанас Караиванов и гласи да няма изпадащи отбори, а четири тима от Втора лига да получат промоция. 

"Целта ни е да завършим настоящия сезон и едва след като това стане възможно, ще мислим за други неща. Вижте, след всичко това не само футбола, но и светът няма да е същият", допълни по темата Касабов. 

Той също така призна, че от БФС чакат всеки момент от УЕФА отговор за дати, за провеждането на баражите за класиране на Евро 2020, което бе преместено за 2021 година.

Известно е, че България трябва да срещне Унгария в първия бараж, а след това да играе с победителя от мача между Исландия и Румъния, ако спечели първата среща.

"Това, което говорим, е към момента. Това е оптимистичният вариант при положение, че извънредното положение не бъде удължено.и успеем да се преборим с вируса", завърши Касабов.