Футболът в България се завръща по немски модел. Медицинската комисия към федерацията е разработила подробен план за рестартиране на Първа лига, информира „България Днес”.

Той включва период за подготовка на играчите и поетапно подновяване на тренировъчния процес. Началото ще бъде в дните непосредствено след 13 май. 

Първоначално футболистите няма да бъдат в пълен състав на заниманията. Започва се с работа в групи от по четирима, като на по-късен етап се предвижда постепенно увеличаване на броя на състезателите. 

Отборите ще навлязат в обичайния си тренировъчен ритъм към края на първата седмица, ако всичко върви по план. Очакванията са в Първа лига да се изиграят само двата оставащи кръга от редовния сезон, без плейофите, но и срещите от турнира за Купата.  Такова е преобладавощото мнение сред клубовете в България, но има и такива, които са против.

Окончателно решение предстои да бъде взето, но в момента на преден стои въпросът с подновяването на тренировките. Моделът, на който са се спрели експертите на БФС е много близък до този в Германия. 

Това не е случайно, защото Бундеслигата ще бъде първото голямо първенство, което ще се поднови след замразяването на футбола в Европа заради пандемията от коронавирус. Това, най-вероятно, ще се случи в средата на май.