38 нови случая на коронавирус са установени у нас за изминалото денонощие. Общият брой на потвърдените става 2138, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов, цитиран от Dnes.bg. От новите 38 заразени 12 са в болница.

Разпределението на новите случаи е следното - област София - 7 („Света Анна“ – 2-ма, „Пирогов“ – 1, Университетска болница „Царица Йоанна“ – 1 и амбулаторни - 3), Благоевград - 10, Ямбол - 6, Разград - 5, Видин - 2, Кюстендил - 2, в областите Велико Търново, Перник, Плевен, Русе, Сливен и Смолян - по 1.

При деца до 18 години е установен един случай на 5-годишно дете в област Кюстендил. Доц. Димов посочи, че има двама новозаразени медици. Те са в София и Разград.

Десетте случая в Благоевград са от обособено огнище, което вече е локализирано и са предприети съответните мерки от РЗИ.

Изследвани са 1608 проби за изминалите 24 часа, общият брой на тестванията е 63 319 или 9045 отнесено към един милион от населението, разясни Димов.

Излекувани са 24 души за денонощието, като общият брой е 545. От новоизлекуваните - 23 са в София и в Бургас един.

Има и 3 нови смъртни случая. Мъж на 69 години в МБАЛ - Видин, той е бил с придружаваща бъбречна недостатъчност и артериална хипертония.

Мъж на 56 години в МБАЛ - Велико Търново с диабет. Третият смъртен случай е на 69 години от МБАЛ - Гоце Делчев. Той също е бил с диабет, хронично бъбречна недостатъчност, както и усложнение след прекаран миокарден инфаркт.

Към момента средната възраст на починалите е 66,8 години.

321 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 49 от тях са в интензивни структури.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 230 души.