България ще остане в извънредна епидемична обстановка до края на юли. Срокът се удължава с две седмици, за да бъдат създадени условия за намаляване разпространението на коронавируса, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той заяви, че контролът ще бъде засилен и при необходимост областните кризисни щабове ще въвеждат нови мерки:

"Ще им препоръчаме на базата на един критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия, защото в последните няколко седмици забелязваме силно разпространение на вируса при провеждането на такива масови мероприятия".

С нова заповед на здравния министър се очакват промени за влизане в страната ни на граждани от европейски страни и Шенген и от трети страни, както и кои от тях ще трябва да спазват 14-дневна карантина.

До няколко дни ще бъде решено дали футболните мачове да се играят без публика. 25 футболисти от клуб "Черно море" и четирима от "Царско село" са дали положителни проби за коронавирус, беше обявено на днешния брифинг.

През последното денонощие, при направени около три пъти по-малко тестове от обикновено, са установени 63 нови случая на коронавирус у нас. Починали са петима души, а като оздравели са отчетени 17.

Извършват се изпитания на български медикамент, който е дал добри резултати при лечението на заразени с коронавирус. Медикаментът може да стане факт още до края на този месец и ще носи наименованието "Ивермектин", обяви междувременно директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.