След новия рекорд за новозаразени с коронавирус за едно денонощие в България, в българския футбол продължава да има сътресения, свързани със заразата.

Вчера стана ясно, че двама футболисти и четирима фенове на Локомотив Пловдив са заразени с коронавирус. Това беше обяевено от Районната здравна инспекция в града. По-рано през деня спортният директор на клуба Георги Иванов потвърди, че трима играчи на “смърфовете” са изолирани, след като са показали симптоми на заболяването – Илко Пиргов, Бирсент Карагерен и Кенан Муслимович.

“По данни на РЗИ 2 (два) са потвърдените случаи на футболисти от Локомотив Пловдив с COVID-19. Те са под карантина в дома си. Не е вярна тиражираната информация в медиите за заразени 50 фена на футболния клуб. Отново по информация на РЗИ към днешна дата с положителна проба за COVID-19 са 4 души".

"Те са били на финала между ЦСКА – Локомотив в София, като между тях има и момиче на 15 години и трима мъже на възраст между 19 и 38 години. Всички са на домашно наблюдение. Днес са взети проби на целия екип на футболния клуб – футболисти, треньори, мениджъри и всички, които са ангажирани с дейността на клуба и се чакат резултатите им, които ще бъдат оповестени официално“, заявяват от РЗИ-Пловдив.

В резултат на двата положителни теста в редиците на Локо Пд, двубоят в четвъртък срещу ЦСКА от 30-ия кръг на вътрешния шампионат ще се проведе пред празни трибуни. Поне 10 са положителните тестове за COVID-19 в отбора, съобщи Монитор. Това  стана ясно след тестовете в отбора и сред служителите, които бяха направени днес. Вероятно не всички от заразените са футболисти, но поне 6-7 са играчите.

Днес ще има нови проби, защото притесненията са, че е възможно заразените да са повече. Ще бъде изискано тестване на контактните лица на тези, които са с доказано положителни резултати. Сред хората с положителен тест е капитанът Димитър Илиев, както и вратарят Илко Пиргов. Носителите на трофея празнуваха на Слънчев бряг в деня след успеха за Купата на България, а освен това имаше и купон в пловдивски нощен клуб, където е имало и голяма група фенове.

Неофициално, от там също се чакат доста положителни тестове за коронавирус след положителните проби на четирима запалянковци – момиче на 15 години и трима мъже на възраст между 19 и 38 години.

Припомняме, че по време на сблъсъка за трофея присъстваха 12 000 души на Националния стадион “Васил Левски”, които в по-голямата си част не спазваха мерките за социална дистанция.

„Преминаването на границата от 200 заразени на ден, вече е един много сериозен сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките, които прилагахме доскоро”. Това заяви на 7 юли здравният министър Кирил Ананиев.

Здравният министър уточни, че засега не се предвиждат нови мерки, но това не означавало, че процесът на развитие на заразата не се наблюдава. „Ако наистина ескалира, ние сме готови във всеки един момент да вземем необходимите мерки. Просто трябва да спазваме дисциплината и дистанцията, както и да носим маски”, призова Ананиев. /БГНЕС