Адът с коронавируса се завърна в Казахстан, където броят на заразените расте със страшна сила. За това алармира от бившата съветска република Стойчо Младенов, който е треньор в местния футболен тим "Кайсар".

Поради неспиращите проблеми с COVID-19 местните власти отложиха с две седмици футболното първенство. Върнати са мерките почти като тези през месец март, когато коронавирусът започна да върлува в страната.

Град Къзълорда въведе строг режим, затвори всички заведения, включително и тренировъчните терени, тъй като заразените се увеличават драстично. Това принуди футболният отбор Кайсар да се пресели на 500 километра в базата на друг казахстански тим "Ордабаси".

„От няколко дни сме тук. Намираме се близо до град Шимкент. Напълно сме изолирани. Базата е прекрасна, разполага с много терени. Тук тренират и футболистите на Ордабаси, но ние нямаме никакви контакти с тях. За огромно съжаление броят на заразените в Казахстан започна да расте отново и отново. Има по 1000 – 2000 положителни тестове на денонощие. Болниците са претъпкани с хора. Няма места." 

"Местните власти реагираха адекватно, за което заслужават поздравления, тъй като човешкият живот е най-ценен от всичко друго. Футболното първенство трябваше да стартира на 4 август, но го отложиха за 17 август. Ако то стартира на 17-и, мачовете ще се играят само в един град – Алмати, бившата столица на Казахстан. Там има достатъчно стадиони, за да могат да се проведат всички двубои от шампионата".

"До 7 август аз и моят отбор оставаме в Шимкент. След това, при положение, че бъде потвърдено подновяването на първенството на 17 август, ще заминем за Алмати. Има много заразени и сред футболните отбори. Няма тим, в който да липсват хора с положителни тестове. Знаете, че имаше такива и при нас, но момчетата се възстановиха. Но въпреки това ни направиха нови тестове на всички, които трябва да излязат до края на деня“, заяви Стойчо Младенов пред Блиц.

Припомняме, че в помощници в Кайсар са му Анатоли Нанков, Тодор Янчев, лекар на тима е Иван Дойчев, а един от нападателите е българинът Александър Колев.