Системата ВАР за подпомагане на арбитрите в българския футболен елит ще бъде въведена официално от сезон 2021/2022, но тестово ще бъде изпробвана в плейофите при отборите от топ 6 за този сезон или от края на април. Това стана ясно днес след заседанието на изпълнителния комитет.

Членовете на ИК бяха запознати с програмата за подготовка и обучение на съдиите за получаване на сертификат за работа със системата ВАР и с изискванията на ФИФА за сертифициране и получаване на лиценз на стадионите от ППЛ. Проектът на комисията с председател проф. Лъчезар Димитров включва 5 етапа, съгласувани и одобрени от ФИФА, като целта е към края на месец април 2021 г. да се осъществи реалното използване на системата ВАР в плейофната фаза на Първа лига за срещите на първите 6 отбора в класирането.

Според календара на БФС, плейофите в елита на българския футбол стартират на 24-и април.

По предложение на Комисията за селекция и избор на фирма-доставчик на технологията ВАР за внедряване и използване в Първа професионална лига от началото на сезон 2021/2022 г., Изпълнителният комитет се запозна с дейността на четирите дружества, предоставили оферти, и определи тази на фирмата Hawk-Еye Innovations като най-комплексна и с най-добра цена, и възложи на Комисията да продължи преговорите с компанията за конкретизиране на детайлите по бъдещия договор.

"Проектът на комисията включва пет обучителни етапа, като оптимистичната цел е към края на април да се осъществи реално използване на системата VAR в плейофната фаза на Първа лига. Към края на настоящия сезон, това е оптимистичната цел", заяви медийният директор на БФС - Христо Запрянов.

"Ще бъдат поканени хора от Нидерландия, които ще се занимават с обучението на съдиите. Ще бъдат подготвени 18 ВАР-съдии и 18 асистент-ВАР-съдии. Дали Георги Кабаков ще бъде включен в обучението, това ще го реши Съдийската комисия, която има за задача да подготви списъците. Според мен, по-големият проблем не е подготвянето на стадионите, защото повечето стадиони отговарят в голяма степен на изискванията, а обучението на хората, обясни първият вицепрезидент на БФС Емил Костадинов, цитиран от БНР.

Началото на обучението на съдиите трябва да стартира през октомври.