Временният президент на БФС Михаил Касабов и неговите вицепрезиденти ще поискат спешна среща с министрите на здравеопазването Костадин Ангелов и спорта Красен Кралев във връзка с проблемите около конгреса на 12 декември, пише "24 часа".

В момента се забранява събирането на повече от 30 човека, а тогава трябва да са около 700. В същото време поканата за общото събрание трябва да излезе в Търговския регистър минимум един месец преди сбирката.

Това прави нещата доста сложни, защото подобно нещо струва минимум половин милион лева. Изпълкомът обаче продължи работа за подготовка на конгреса, все едно той ще се състои по план.

Първите три точки ще бъдат отчет на изминалите три години, разглеждане на жалбите на Йордан Лечков и оставката на Борислав Михайлов. След това евентуално се преминава към гласуване на оставката на целия изпълком и избори.

Към момента се планира конгресът да е в зала 1 на НДК, но и тя не е достатъчна за 700 човека при спазване на всички противоепидемични мерки.

Шефът на аматьорската лига Румен Вълков оглави комисията по подготовката на конгреса. Юристът Михаил Статков пък ще ръководи тази по документите на конгреса и промените в устава на БФС.

Приети бяха и правилата за издигане на кандидатура за президент на БФС, като постъпилите предложения от клубове, придружени от писмено заявление за съгласие, декларация за конфликт на интереси от страна на самия кандидат и негово свидетелство за съдимост, ще бъдат приемани в деловодството на БФС най-късно 15 дни преди датата на провеждане на конгреса (до 17,30 ч на 26 ноември 2020 г.) . Те трябва да бъдат обявени публично до 1 декември в същия час.

Срокът е необходим, за да бъдат прегледани документите и дали кандидатурата отговаря на всички критерии, които са в устава. Към момента има само двама официални кандидати за поста на Борислав Михайлов - Христо Порточанов и Христо Христов.

В публичното пространство се говори, че ще се пуснат в битката още Петър Величков, който е в сегашния изпълком, заедно с Димитър Бербатов, юристът Ивайло Ивков, както и настоящият вицепрезидент на централата Емил Костадинов, героят от “Парк де Пренс”.