България падна с 1:2 от Финландия и записа нова загуба в Лига на нациите. Гостите дръпнаха в резултата с голове на Теему Пуки (7) и Робин Лод (45), почетното попадение за България вкара Димитър Илиев (68-дузпа).

Така "лъвовете" са само с една точка от пет мача и са последни в групата. Родните ни национали вече завършиха 1:1 с Ирландия в София и паднаха по два пъти от Уелс (0:1 и 0:1) и Финландия (0:2 и 1:2).

Трябва да се отбележи, че България има само два успехи в последните си 21 официални мача. Срещу 6 равенства и цели 13 поражения.

Като цяло играчите на Георги Дерменджиев бяха меко казано трагични и с нищо не показаха, че заслужават да носят националната фланелка. Падението на "лъвовете" бе пълно в 60-ата минута, когато Галин Иванов левашки пропусна първата ни дадена дузпа.

Следващата среща на България от Лига на нациите е идната сряда срещу Ирландия в Дъблин.


Още в 7-ата минута гостите се възползваха от дезорганизацията в българската защита. Робърт Тейлър подаде през центъра, след като Кристиян Димитров и Димитър Велконски не успяха да го спрат.

Теему Пуки излезе сам срещу Луков и без проблеми откри резултата. Две минути по-късно от статично положение топката беше центрирана към Янис Карабельов, чийто удар обаче беше уловен от вратаря Храдецки.

Срещата продължи с леко надмощие на гостите, но в 27-ата минута българите създадоха добра атака. Страхил Попов проби и центрира, Галин Иванов изпревари Глен Камара в центъра на наказателното поле, но ударът му с глава мина на сантиметри от страничната греда. Веднага след това Доменик Янков и Спас Делев опитаха далечни удари, но без успех.

В последните 7-8 минути на първото полувреме двата отбора размениха по една ситуация. Най-напред Божиков пресече подаване на Робин Лод от ляво, а след това Малинов стреля високо, след като се освободи от бранител на ъгъла на наказателното поле.

В последната минута на първото полувреме финландците стигнаха до втори гол, а негов автор стана Робин Лод. Теему Пуки не беше спрян от Страхил Попов, влезе в зоната и стреля. Луков отби, но никой от защитата не подсигури и Лод от 2 метра прати топката в мрежата.

Нашите започнаха по-активно през второто полувреме и в 59-ата минута стигнаха до дузпа, изработена от Доминик Янков. Божидар Краев отне топката в центъра на терена, комбинира със Спас Делев, който с едно докосване изведе Янков.

Там нашият футболист буквално беше съсечен от Тим Спарв. Вратарят Лукаш Храдецки спаси обаче удара на Галин Иванов, а при добавката Божидар Краев много слабо стреля и извади от 4 метра топката в аут.

В 68-ата минута България получи втора дузпа, този път за игра с ръка на Араюри. Спас Делев центрира корнер, както само той си може, а бранителят на гостите удари топката с ръка.

Току що влезлият Димитър Илиев не сбърка от 11-те метра, въпреки че и този път Храдецки улови посоката на удара. В 74-ата минута финландците направиха много добра атака, като прострелното центриране на Николай Алхо беше отразено с мъка от Луков.

България - Финландия 1:2

Голмайстори:

0:1 Пуки (7)
0:2 Робин Лод (45)
1:2 Димитър Илиев (68)

България: 1. Мартин Луков, 2. Страхил Попов, 5. Кристиан Димитров, 15. Васил Божиков (К), 19. Димитър Велковски, 11. Янис Карабельов, 16. Кристиян Малинов, 7. Доминик Янков, 18. Галин Иванов, 9. Спас Делев, 10. Божидар Краев

Финландия: 1. Лукас Храдецки, 2. Паулус Араюри, 4. Йоона Тойвио, 6. Глен Камара, 8. Робърт Тейлър , 10.Теему Пуки, 14. Тим Спарв (К), 16. Робърт Тейлър, 17. Николай Алхо 18. Йере Уронен, 20. Йоел Поянпало