Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде интервю пред “Блиц”, като коментира актуални теми около българския футбол. Ето какво коментира той:

Г-н Стефанов? На последното заседание на Изпълкома не беше даден отговор на много важен въпрос: Кога ще има конгрес на БФС?

- Ако питаш мен, трябваше да е вчера. Трябваше вече да е приключил. Всичко зависи от това какви решения ще вземе държавата относно пандемията и мерките. Знаете, че конгресът беше отложен, защото нямаше как 600-700 делегата да се съберат в една зала. Паднат ли ограничителните мерки, ще говорим за определяне на дата и свикване на най-важния форум в българския футбол по възможно най-бързия начин.

Ако обаче сега има конгрес - да речем през пролетта, той ще бъде извънреден. И новоизбраният президент няма да е на власт цял мандат, а само до февруари 2022 година, когато изтича мандатът на Борислав Михайлов...

- Аз смятам, че новият президент трябва да застане на горещия стол не за една година или за няколко месеца. Защо това правило да не бъде променено по време на конгреса? Защо да не бъде гласувано от делегатите, от представителите на всички клубове у нас - както професионалните, така и аматьорските. Като стана въпрос за аматьорския футбол, искам да изкажа своето мнение по една гореща тема.

Какво имате предвид?

- Скоро четох, че аматьорският футбол трябва да бъде пратен в небитието и да не участва в избора на нов президент. Смятам, че това ще е грешно решение. Категорично заявявам, че аматьорите съставят пирамидата на най-популярния спорт у нас. Без нея няма основи, без нея няма да има футбол. Не бива в никакъв случай да низвергваме аматьорския футбол. Аматьорите са люпилнята на футбола ни. Аз съм разговарял с много хора от селата около София, долу в Югозападна България, в Пловдивско. С хора от клубове от трета и четвърта лига. Запознат съм с техните проблеми. Те не искат кой знае какво. Те строят, боядисват съблекални, поддържат терени, купуват топки. Тук ще засегна още една важна тема. Задължително трябва да се намали бройката на чужденците у нас. Нека да има такива, но да са по-малко и да са качествени, а не разни чики-рикита от Чад, Замбия и Зимбабве. Подчертавам - качествени! Знаете ли на каква смешна сцена присъствах тук в Турция, където ме заварвате в момента?

На каква?

- Тук се готвят доста наши отбори, не само Славия. Та в един от отборите пристигнал чужденец. Голям талант бил, голяма работа. Ама два пъти юнакът се успива за тренировка. Нещо не му се става, лежи му се в кревата

Така ли? Кой е този отбор?

- Няма значение. Сега тази сутрин го гледам, че го наказали да върти обиколки на терена. Да му е за урок да не се успива. Е, такива чужденци и ще оправят футбола ни. Аз наистина държа на колкото се може по-бърз конгрес с надеждата да изберем нов президент, който да направи огромни промени и размествания, за да тръгне футболът ни по тази пътека, по която отдавна трябваше да сме тръгнали. Искам дебело да подчертая и друго - новият президент трябва да наложи строг контрол над тези, които експлоатират базата на футболния съюз. Там нещата не са правилно изградени. Трябва да се променят тотално. Всички отбори трябва да имат достъп, но трябва всичко да се заплаща. А не да се оставят фирми, които са неизрядни платци. Сега се борим БФС да си вземе забавени пари от две-три години.

Кои са тези фирми, които са "забравили" да платят?

- Няма значение кои са, важното е да се плаща, когато ползваш нещо. Друго нещо ще ви разкрия. Министърът на спорта и БФС са на път да постигнат споразумение относно една сума, която футболният съюз дължи на държавата. Текат съдебни спорове, но смятам, че не бива да се стига до съд. Вярвам, че временният президент и вицепрезидентите на БФС ще се разберат с министър Кралев и този проблем ще бъде изчистен. Този проблем е от времето на Павел Колев във футболния съюз. Трябва парите да се върнат на държавата, за да може държавата да дава пак. Министерството на спорта ще отпусне 1,5 милиона лева, като половината ще отидат за аматьорския футбол. Истината е следната - държавата и БФС трябва да вървят ръка за ръка.

А какъв трябва да е новият президент на БФС?

- Да е президент на мнозинството, а не на малцинството. Не на професионалните, а на всички клубове - и аматьорските най-вече. Ако той не се опира до аматьорите, ще бъде загубен.

Новият селекционер Ясен Петров е в Турция, където доста наши отбори са на подготовка?

- Да, тук е. Видях го. Има огромно желание и амбиция, нека му дадем шанс и да го оставим да работи. Тук вече са и младежките национали. Така че - Ясен ще има избор. Но за да е изборът му по-голям, трябва да се дава шанс на българските играчи. Браво на Николай Киров! Човекът взел в мъжкия отбор на Арда едно 14-годишно българче. По-добре българче, а не Бонго от Конго. Не ме разбирайте погрешно. В Африка и в Южна Америка има страшно добри футболисти. Много добри. Но те отиват в силни отбори във Франция, Англия и другите водещи страни. Идват такива понякога и у нас, но са рядкост. В повечето случаи ни заливат с ниска класа. Каква ти класа, никаква класа. Така че - нека пускаме българско производство на футболния терен и на футболния пазар. Нека младите българи, които доскоро духаха супата заради безкрайните недоказани чужденци, изяждащи хляба им, бъдат поставени на преден план.