Стилиян Петров няма нужда от представяне, но все пак той е рекордьор по мачове в националния ни отбор по футбол - 105. Бившият национал и капитан на тима е роден на 5 юли 1979 година в Монтана. Играе в Монтана, ЦСКА. От 1999 г. до 2006 г. е футболист на Селтик, където изиграва 234 мача и отбелязва 60 гола.

На 30 август 2006 г. преминава в английския Астън Вила от град Бирмингам. Бившият капитан на Астън Вила прекрати принудително кариерата си през май 2013 година, след като година по рано е диагностициран с левкемия. Стилиян Петров държи рекорд за гол отбелязан от най-далечно разстояние - над 40 метра.

Това става на 12 април 2008 г. Стилиян вкарва гол от над 40 метра срещу Дарби Каунти при победата на Астън Вила с 6:0. Отборът на Селтик организира бенефисен мач в чест на Стилиян Петров на 08.09.2013 г. на стадион „Селтик парк“ в Глазгоу пред 60 000 зрители. Стилиян Петров участва в мача. Стилиян Петров е избран за Футболист №1 на България за 2003 г.

"Намирате ме вкъщи, както всички други. Всички май сме си вкъщи. Трудно е навсякъде да се преминава през тези трудности заради пандемията от Ковид 19, не само във Великобрания, но и в целия свят е така. Като семейство се справяме доста добре. Аз и съпругата ми сме доста заети с нашите задължения".

"Децата са на онлайн училище, което им идва в повече, но намираме развлечение и се опитваме се да сме позитивни. И двамата ми сина тренират футбол, но в Англия само елитния спорт е разрешен", каза в специално интервю за "Хоризонт" Стилиян Петров. Той уточни, че продължава всеки ден да работи за фондацията, която основа за помощ на хората, които са заболели от левкимия.

"Статистика за хората, които помагам в борбата с левкимията, не водя. Всеки ден има хора, които ни търсят за помощ. За нас е най-важното да помогнем с какво можем да помогнем на хора, които се борят за живота си. Хора от България се свързават с нас и търсят подкрепа. За тези, които се борят с левкимията, бих казал да бъдат позитивни".

"И да се обградят с правилните хора около себе си. Аз имах възможността да бъда подкрепян от милиони, от невероятна съпруга, от невероято семейство, което ми даде сили и шанс да оцелея. Моята борба беше наистина ожесточена", допълни Стилиян Петров. Бившият капитан на Астън Вила не скри, че продължава да следи случващото се в България.

"Следя случващото се в България. Поддържам връзка с колеги, с които съм играл. Доста мой колеги са треньори в България. Чуваме се всеки ден, гледам. Все пак аз съм излязал от България. Това, че живея в чужбина, не значи че не поддържам връзка. Разговарям, гледам тенденциите, как се развиват отборите - Монтана, ЦСКА, националния отбор".

"Проблемите, които премина ЦСКА. Проблемите, които премина последната година Левски, развитието на Лудогорец, работата в националния отбор. Разбира се, че следя какво се случва в България", каза Стилиян Петров.