Членът на Изпълкома на Българския футболен съюз Петър Величков заяви на пресконференция, че българският футбол се нуждае от една изключително тежка реформа. Величков потвърди че работи в екип с Димитър Бербатов и е възможно да поемат управлението на съюза, ако им бъде гласувано доверие.

“Ясно е и е казано, че ние с Бербатов работим в екип. Възможно е в тази конфигурация да поемем управлението на БФС, ако ни бъда гласувано доверие, разбира се. Идеята днес обаче не е да говорим за това”, заяви Величков относно това дали би управлявал с един от най-добрите български футболисти от близкото минало Димитър Бербатов.

“Благодаря за вниманието и интереса. Надявам се да няма разочаровани от вас, че идеята днес не е да си говорим за кандидатури. Смятам, че има доста по-важни неща. Бих искал да говорим за Конгреса, който се очаква да се насочи за 25 юни. Такъв конгрес ще има и много се надявам да бъде проведен и дай Боже всичко да е нормално.

Октомври 2019-а година, когато оставка подадена президента Михайлов и от нас членовете на Изпълкома. Моето разбиране бе такова, че ние колективно подаваме оставка с цел да се проведе един нов Конгрес. Основна задача за нас бе да можем да организираме такъв.

Моето е разбиране е такова, че очакванията са да бъде избрано ново ръководство и да му бъде даден 4-годишен мандат. Духът бе такъв, ние да се оттеглим и да дойде ново ръководство. За съжаление след последното заседание аз бях много учуден. Когато започнахме да преглеждаме документите за Конгреса, ние не говорихме за 4-годишен мандат, а за такъв до 18.02 2022. Това ме наведе на мисълта, че някой трябва да излезе и да каже в каква посока вървим.

На този Конгрес, според подготвените документи, трябва да бъда гласувана оставката на президента и на останалите членове на Изпълкома. Само 5 души обаче бяхме подготвени с писмени оставки, както и президента Михайлов.

Важно е в каква посока вървим. Клубовете трябва да са наясно с това, което се подготвя. Още веднъж бих желал да използвам тази пресконференция, за да агитирам останалите членове да запазим този дух този, който бе в началото, когато разбрахме, че президента се оттегля. Ако някой смята, че е желан в управлението на БФС, това трябва да бъде отчетено. Много се надявам духът да бъде спазен, колегите да проявят мъдрост и морал и да дойдат нови хора или тези от старото, които са желани.

За да има такава подкрепа и да бъде приета от всички, ние от Изпълкома трябва да направим такива правила, с които тези избори да бъдат приемливи за всички. Хората, които желаят да се кандидатират, трябва да се обявяват официално, достатъчно време имаше. Ние да направи една дискусия, да изслушаме тези желаещи. В нас е ножа и хляба, но ние искаме да създадем условия, за да може тези избори да бъдат признати”.

На българския футбол не му трябват противопоставяния или футболисти от миналото, на него му трябва обединение. Интегрална бюлетина, подписана един ден преди конгреса от всички кандидати, ако има 551 кандидата, 551 бюлетини да бъдат подписани. Това са едни детайли, които може би не са важни на този етап, но ако имам добра воля, може да има един добър вот, който не е таен, няма манипулации и вот, който ще бъде приет от всички.

Ясна е ситуацията в целия свят. Ясно е едно и президента на УЕФА го каза, ако спрем помощта на УЕФА, над 90% от федерациите ще фалират”, заяви Величков".