Писмото, което ФИФА е изпратила до изпълнителния директор на Българския футболен съюз Борислав Попов с искане за обяснения за върнатата президентска оставка на Борислав Михайлов, не показва конкретно намерение за наказания. Но то е показателно за негативното отношение на световната федерация по случая.„

Това заяви за БНР адвокат Петър Величков, член на Изпълнителния комитет на БФС и опонент на Михайлов в евентуален нов конгрес.

„ФИФА и УЕФА са изумени от това, че в България всичко е възможно. За БФС ще има санкции след това писмо, но не е ясно какви ще са те. Да не забравяме мълчаливото съгласие на ФИФА и УЕФА, когато Михайлов напусна“, заяви Величков.

„Интересно ми е какво ще бъде отговорено от наша страна и дали Михайлов ще бъде вписан в Търговския регистър“, допълни той.

На въпрос не се ли забелязва разлика между начина на работа в БФС и на този в международните организации, юристът каза: „Достатъчно е да видите ФИФА направи избори на своя последен конгрес и да го съпоставите с това какво се случва на последните няколко конгреса у нас.“

„Ние не можем да чакаме ФИФА и УЕФА да свършат нашата работа – трудно можем да очакваме груба намеса от тяхна страна. Топката е в ръководството на нашия футболен съюз и в поведението на клубовете на следващия конгрес – те не трябва да се страхуват“, заключи Величков.

По-късно днес Агенцията по вписванията отказа вписването на Боби Михайлов със следния аргумент: „Уставът не допуска процедура по оттегляне на оставката. Подобно действие би създало правна несигурност у всички трети лица относно това кое е лицето, овластено да представлява сдружението и да изпълнява останалите функции на президент, вменени с устава. Допускането, че една оставка може да бъде оттеглена, означава, наред с действията по промяна на първоначалното определените първи вицепрезидент и вицепрезиденти, избрани в изпълнение на нормата на чл. 48, ал. 3 от устава, води до извода, че на практика Изпълнителният комитет може по всяко време на подменя волята на конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент, като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции.“

Михайлов може да обжалва решението, а междувременно от БФС заявиха, че ще отговорят на писмото следващата седмица, и че гледат на него като част от постоянната кореспонденция между двете институции.

Тази тема тепърва ще има развитие.