Елитният рефер Ивайло Стоянов и колегата му в стаичката за VAR Дениз Соколов ще бъдат наказани, обяви Съдийската комисия към БФС.

Причината е неточност при използването на системата за видеоасистенция по време на финала за Суперкупата на България между ЦСКА и „Лудогорец“, спечелен от „орлите“ с 4:0.

През първото полувреме Стоянов, известен с прякора си Сватбата, се консултира с VAR и отмени гол на „Лудогорец“. Любопитна е причината за санкцията – неправилна комуникация между двамата рефери, която е довела до напрежение на терена.

"Съдийската комисия при БФС констатира неправилна комуникация и използване на неподходяща терминология между главния съдия Ивайло Стоянов и VAR-асистента Дениз Соколов, довела до създаване на напрежение на терена - се казва в становището. - СК счита, че допуснатата грешка се дължи на липсата на практика при използване на системата VAR от страна на съдийската бригада, което обаче по никакъв начин не би следвало да бъде използвано като оправдателен аргумент".

"Съдийската комисия подчертава, че няма да позволи компромиси с качеството на съдийството предвид огромните усилия и финансовите инвестиции от страна на Българския футболен съюз за интегриране на системата VAR, възлизащи на над 3200 лв. на мач. СК ще вземе отношение към нарядите на гореспоменатите рефери съгласно Правилника на футболното съдийство", завършва изявлението на БФС.