Ботев Пловдив започна сезона с успех над завърналия се в елита на българския футбол след 3-годишно отсъствие Пирин Благоевград. "Канарчетата" се наложиха с 2:1 на комплекс "Ботев 1912" в пловдивския квартал Коматево.

Футболистите на Азрудин Валентич показаха съвсем различно лице от това, което демонстрираха през миналия сезон, и дадоха повод за оптимизъм на своите фенове.

Двата отбора си поделиха по едно полувреме, като през първите 45 минути домакините тотално надиграха своя съперник и съумяха да реализират две попадения.

Па Конате (19‘) откри резултата, а в 41-ата минута Маркиньос удвои преднината на своя тим.

През втората част благоевградчани заиграха значително по-добре и се върнаха в мача още в 54-ата минута чрез Стилиян Николов. Голът му обаче се оказа недостатъчен за "орлетата" да си тръгнат поне с точка от Пловдив.  

Във втория кръг Ботев гостува на негостоприемния стадион "Тича" във Варна, докато Пирин ще приеме Берое в Благоевград.


"Канарчетата" започнаха срещата по-активно и още в 4-ата минута Емануел Току опита удар от дистанция, който обаче се оказа твърде слаб, за да затрудни Петър Петров.

Домакините продължаваха с настъпателните си действия и в следващите минути, но така и не успяваха да създадат нещо по-опасно пред противниковия страж.

Малко след като измина четвърт час игра Петър Занев се оказа на добра стрелкова позиция, но изстрелът му мина встрани от целта.

В 19-ата минута логичното се случи и Ботев излезе напред в резултата. Николай Минков центрира отдясно към наказателното поле, където Па Конате стреля с глава много точно към горния ляв ъгъл на вратата и не остави шансове за намеса на Петър Петров.

Само няколко секунди по-късно футболистите на Азрудин Валентич пропиляха добра възможност да удвоят своя аванс, след като не успяха да се възползват от численото си преимущество в половината на "орлетата".

В средата на първото полувреме пред Па Конате се откри страхотен шанс да се разпише отново, но излязъл очи в очи с вратаря на благоевградчани, гвинеецът не успя да го преодолее.

В 30-ата минута Дилан Мертенс стреля извън наказателното поле, но опитът му не беше увенчан с успех.

6 по-късно Георги Аргилашки също трябваше да се намесва, след като Спас Георгиев шутира към вратата на пловдивчани, но стражът на "канарчетата" нямаше проблем да улови.

Към края на първата част Ботев Пловдив нанесе втори удар по амбициите на Пирин. Домакините организираха светкавична контраатака, при която Атанас Илиев изведе Маркиньос очи в очи с Петър Петров. Бразилецът действа много хладнокръвно и с техничен удар в горния десен ъгъл направи резултата 2:0.

Първото по-опасно положение след почивката се откри пред Гурам Гощелиани, който стреля с глава под гредата, но вратарят на пловдивчани успя да избие топката.

От последвалия ъглов удар Пирин върна едно попадение чрез Стилиян Николов. Защитникът на "орлетата" се оказа най-съобразителен в наказателното поле и от близко разстояние прониза Георги Георгиев – 2:1.

В 57-ата минута стражът на гостите се намеси блестящо на два пъти след удари на Маркиньос и Конате и по този начин запази резултата непроменен.

След като измина час игра Красимир Станоев опита да изненада Георгиев с директно изпълнение на пряк свободен удар от далечно разстояние, но вратарят не трепна и не допусна опасност.

В 76-ата минута Манолев стреля от фаул, а опитът му не беше далеч от това да попадне в рамките на вратата на "канарчетата".

До края на редовното време не последва нищо опасно от двете страни и Ботев се поздрави с 3-те точки.

Ботев Пловдив – Пирин Благоевград 2:1

Голмайстори:

1:0 – Конате 19‘

2:0 – Маркиньос 41‘

2:1 – Николов 54‘

Ботев Пловдив: Аргилашки, Филипов, Работов, Генев, Минков, Мертенс, Рабей (Янсон – 90+3‘), Конате, Току, Илиев (Бароан – 71‘), Маркиньос (Супрайен – 90‘)

Пирин Благоевград: Петров, Николов, Бодуров, Занев, Старокин, Дяков, Станоев, Георгиев (Костов – 87‘), Манолев, Карачанаков (Брахими – 73‘), Йорданов (Гощелиани – 51‘)