Съдебните битки за власт в БФС се следят изкъсо от ФИФА и УЕФА, от където няма да стоят безучастни. Това стана ясно след поредната серия медийни изяви на двата враждуващи лагера – този на сегашния президент Борислав Михайлов и този на основния му конкурент за поста Димитър Бербатов.

Пред БНТ 1 в спор влязоха адвокат Петър Величков от екипа на Берба и членът на Изпълкома на БФС Йордан Лечков.

Величков бе категоричен, че световната централа ФИФА и европейската УЕФА ще се намесят в спора, като в близките дни се очаква да изпратят свой представител в България, който лично да се запознае с позициите на двата лагера.

„Досега ФИФА и УЕФА не са се изказали, но те наблюдават и следят случващото се. Търсят контакт с нас, ние търсим контакт с тях. Кореспондираме, защото искат да знаят какво се случва. Предстои и те да дойдат да си кажат мнението“, заяви Величков.

Той също така бе категоричен, че сегашната власт няма изобщо намерение да се съобразява със съдебното решение, според което БФС трябва да организира извънреден конгрес на 12 октомври в Зала 1 на НДК, докато от централата настояват, че сбирката ще бъде чак през март догодина.

„Идва съдебното решение и никой не предприема нищо. До този момент не е контактувано с НДК дали Зала 1 е свободна. Въобще не искат да организират извънредния конгрес", допълни Величков.

Той бе контриран от Лечков, според когото евентуална загуба на Борислав Михайлов може да се обжалва по съдебен път и през това време настоящето ръководство да остане на власт.

Също така доскорошното вице на Михайлов сподели, че е искал да се кандидатира за поста, но след завръщане на бившия вратар се е отказал.

„Една съдийка погази устава на БФС с решението си да назначи извънреден конгрес, афектиран бе Лечков. - Ние не се страхуваме от провеждането на конгрес. Според устава конгрес се организира от президента на БФС, със съответния дневен ред. На Изпълкома ние гласувахме редовен конгрес на 18 март 2022 г. Нека изчакаме 2-3 дни, за да видим какво ще стане. Мисля, че ще има развитие".

"Влязохме в казус, от който футболът няма полза. Вместо да се концентрираме върху хубавите неща във футболно отношение, ние гледаме пак към негативното. Ако се проведе извънредният конгрес на 12 октомври, то решенията му със сигурност ще бъдат обжалвани и ще навлезем в една голяма каша. Това означава, че ние като ръководство ще бъдем на същите позиции още четири години, при това без конгрес“, уточни бившият национал.