Левски Крумовград е най-новият футболен проект в България. Тимът в момента е в Югоизточната Трета лига, но с амбиции още този сезон да бъде във Втора лига.

Треньор е Стефан Генов, който е един от най-опитните у нас. Дълги години бе част от Локомотив Пловдив, като помощник работи в ЦСКА няколко дни в екипа на Христо Стоичков, а за последно като асистент на Стамен Белчев.

Като старши треньор води Монтана, Пирин, Черно море, Локо София, работил е и в Сирия. Ето какво каза Стефан Генов пред Букмейкър Рейтинги за амбициозния проект Левски Крумовград:

-Господин Генов, не успяхте да победите Атлетик (Куклен) в последния си мач от Трета лига и това като че ли е сензация?
-Явно така се приема. Нашите фенове свикнаха с победите, но трябва да знаем, че сезонът е дълъг – ще има и равенства, както и загуби. Няма отбор, който да не губи. Видяхте вчера големи отбори като Манчестър Юнайтед какви поражения допускат. В Куклен се играе доста трудно, като нямам предвид действията на домакините, които са много грамотен отбор. Теренът беше доста неравен, вратите бяха с 20 сантиметра по-ниски – тези неща оказват влияние, но не искам да звучат като оправдание. В сряда имаме отложен мач – гостуване в Асеновград, което трябва да спечелим.

-Как въобще се съгласихте да станете треньор на Левски (Крумовград)? За първи път ли се сблъсквате с ниво Трета лига в България?
-Да, за първи път ми е да работя на това ниво. Но искам да ви кажа, че условията, които имаме са прекрасни, благодарение на ръководството. Заедно сме в екип с колегата Михаил Ролев. Когато отидохме за първи път в Крумовград, се хванахме за главата. Стадиончето е хубаво, но нямаше нищо. Ние започнахмче отвсякъде от нулата. Нямаше отбор, нито футболист не беше останал. Нямаше никакви тренировъчни пособия – говорим за елементарни такива, като топки, шапки… По-късно се шегувахме, че трябваше да снимаме какво сме имали в началото и какво сме направили сега. Имахме 4-5 футболни топки и нито един футболист! Ръководството много помогна в тези дни, направи и невъзможното, за да поставим основите на отбора.

-Говори се за страхотни пари, огромен бюджет и т.н. нещо по подобие на проектите Лудогорец и Арда. Вярно ли е?
-Вижте, всеки прави това сравнение, но ние си знаем мястото във футбола поне към този момент. Да, условията са ни много добри във всяко едно естество, изхранваме момчетата на обяд и вечеря, възстановяваме ги добре и с това превъзхождаме доста отбори. Но да се говори за сравнение с Лудогорец и Арда на този етап е несериозно. Крумовград е в периферията и това няма как да не се отразява при селекцията. Защото за дойдат играчи при нас, трябва да им предложиш наистина добри условия. Може да звучи нескромно, но с моето име и това на колегата Мишо Ролев сме един вид като гарант, че тук, в Крумовград, нещата се случват и работим здраво. И така след 80 дни от старта направихме отбор, който победи два професионални тима – Литекс и Царско село за Купата на България. Класирахме се за 1/8-финалите и очакваме Монтана.

-Жребият за Купата ви прати Монтана. Вие искахте по-популярен отбор, някой от грандовете, или пък отбор като Монтана, който може да опитате да елиминирате?
-Монтана е много добър отбор и за нас и нашето ниво е достатъчно сериозен съперник, защото ние знаем къде се намираме в развитието си. Хубаво беше да дойде един от грандовете, защото щеше да стане голям празник в града. Хората наистина много се запалиха. Те до момента такова нещо не бяха виждали. Искат на всяка цена във всеки мач победа. Вече се чуват приказки, че едва ли не идва ЦСКА и ще ги победим и тях… Пораснаха им мераците с добрите резултати от началото на сезона. Наистина много бързо поставихме висока летва, която сега трябва да скачаме.

-Имате ли поставена цел на всяка цена да влезете във Втора лига с оглед потенциала, с който разполагате?
-Ще караме стъпка по стъпка. Нашата цел е да влезем във Втора лига, като казвам нашата – на треньорите и футболистите. Честно казано, ръководителите не са ни опрели ножа до кокала и да са казали – на всяка цена трябва да се влезе във Втора лига. Те искат да се направи отбор, който да радва хората. Но при тези условия, които са ни предложили, ни задължава да дадем всичко от себе си и да влезем в професионалния футбол.

-Друг нов проект – Саяна (Хасково), ли ще бъде основният ви конкурент по пътя към Втора лига?
-Така се очертава, но в никакъв случай не подценявам Загорец (Нова Загора), който има много опитен състав. Както и Черноморец Бургас. Четирите отбора – ние, Саяна, Загорец и Черноморец, ще се борим за първото място в групата. Смятам, че може да се преборим с конкурентите. Искам да минем тази група, защото в нея се играе трудно. Има доста стойностни отбори.

-Имаше информация, че Асен Караславов заема пост във вашия клуб. Вярно ли е?
-Не мога да коментирам неща извън футболната материя, но Асен помага. Не знам дали е назначен на пост в клуба. Но много футболни хора започнаха да идват в Крумовград. Интересно им е, идват, за да видят дали наистина нещата се случват и дали това е истина.

-Как се справя вашият любим Локомотив Пловдив?
-Пожелавам успех на целия екип начело със Сашо Тунчев, Жоро Илиев и останалите момчета. Те на практика градят нов отбор, след като през лятото напуснаха важни футболисти.