На светкавична кариера в системата на БФС се радва народният представител от ГЕРБ Стефан Апостолов, съобщиха колегите от „24 часа“.

Без да фигурира в листата на съдийските наблюдатели в професионалния футбол, 10 дни след конгреса на централата той бе назначен за такъв на мача Марек – Левски Лом от Втора лига.

И в събота според официалния сайт на централата вторият му мач ще е дебют в Първа лига на двубоя Левски – Ботев Пловдив. Там рефер ще е Валентин Железов с помощници Станимир Илков и Румен Иванов. Четвърти арбитър е Васимир Маруан Ел Хатиб. За ВАР ще отговарят Георги Кънчев Димитров и Георги Тодоров.

Според действащата нормативна уредба ранглистата на съдийските наблюдатели се изработва преди началото на сезона и се одобрява от изпълнителния комитет на БФС. Така и се е случило, като всичко е публикувано от сайта на централата.

Преди да влезеш в ранглистата за двете професионални групи, трябва да си участвал на семинар, както и да положиш изпит във вид на тест. Стефан Апостолов не е участвал на семинарите и изпитите. Според експерти това е нарушение на конвенцията на УЕФА, която е подписана от България.

Апостолов по принцип не би трябвало да има проблеми да стане съдийски наблюдател и по нормален път, след като доскоро бе международен арбитър, но реши да прекрати кариерата си и да се отдаде на политиката.

Той е депутат от ГЕРБ в последните няколко парламента, като винаги е последен в листата в Благоевград, след което се изстрелва на първо място заради преференциите. Същото се случи и на последните избори, като тогава получи 33,54% личен вот в района.

33-годишният Апостолов е син на кмета на Симитли и бивш елитен рефер Апостол Апостолов-Поли. На последния конгрес на БФС, на който Борислав Михайлов бе преизбран с 11 гласа пред Димитър Бербатов, бе предложен за член на изпълкома на централата, но получи само 126 гласа, най-малко от всички. Последният, който влезе в управата, бе Пламен Манолов с 202 гласа.

Апостолов-старши пък подкрепи доста сериозно Михайлов преди общото събрание, като дори си навлече гнева на Стилиян Петров преди конгреса.