Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов във видеообръщение в платформата си "Р-Еволюцията е тук" информира какво според него "се случва по подготовката на конгреса на БФС на 18-и март или по-точно какво не се случва".

Според Бербатов, БФС дава прекалено малко време на клубовете да получат документите, да организират събрания и да излъчат делегати за Общото събрание на 18 март.

Другият проблем според бившия централен нападател идва от там, че централата щяла да изключва клубове на заседанието си във вторник както за неплатен членски внос, така и заради пропусната регистрация в регистъра на Министерството на спорта. Той предупреди, че са сезирали ФИФА за това, което се случва в българския футбол сега.

"След като ръководството на БФС събра всички зонални и областни ръководители в сряда, днес е петък и никой все още не знае какви са документите или пък какви инструкции ще има за провеждането на конгреса на 18-и март. Нито футболните клубове, нито футболната общественост, нито ние сме запознати какво ще се случва. От БФС са съобщили на клубовете, че документацията ще стигне при тях в понеделник, за да знаят какво точно трябва да правят за конгреса".

"Крайният срок, според Устава на БФС, за излъчване на делегати от управителните органи е понеделник. Т.е футболните клубове ще имат половин ден да излъчат делегати за конгреса. По Устав този срок е 20 дни преди самия Конгрес. А вие ще имате половин ден да свикате управителните съвети и да излъчите делегати. Всеки сам може да си направи изводите за какво става въпрос. Това е опит да се редуцира бройката на клубовете с право на глас на Конгреса", каза Бербатов във видеото си, което е малко над три минути.

Бербатов добави, че счита поведението на БФС за недопустимо и нарушава собствения си Устав за пореден път. А сегашното ръководство било работело само и единствено, за да провали конгреса за пореден път.

"Ние се обърнахме към държавата в министрите на младежта и спорта и на вътрешните работи с апел да се самосезират да извършат проверка за извършена проверка. Сега е моментът държавата да покаже декларираната нетърпимост към корупцията и незаконните действия. Също така сме сезирали и ФИФА за това, което се случва в момента и ще настояваме за решителна намеса на централата, за да се сложи край на този абсурд.

"Освен членският внос, друг аргумент за изключване на клубовете ще бъде регистрацията на клубовете в Министерството на спорта. Искаме да заявим, че това няма нищо общо нито с Устава, нито със закoна. Това е административна процедура, за която може да се наложат административни санкции и евентуално глоби. По никакъв начин от това не може да зависи членството на клубовете в БФС. А регистрацията на клубовете в ММС е задължение на БФС, така е по Закон. Сега БФС ще клубове затова, че самата централа не си е свършила работата. Можете да видите иронията в цялата ситуация", завърши рекордьорът по брой голове в националния отбор на страната.