Бившият селекционер на България Георги Дерменджиев направи горещ коментар преди днешното люто пловдивско дерби между Ботев и Локомотив.

Дребните детайли ще се окажат решаващи за голямото дерби на Пловдив между „жълто-черните“ и „черно-белите“. Такава е прогнозата на Дерменджиев, изразил надежда, че в съботния сблъсък ще спечели преди всичко футболът.

„Няма да изненадам никого, ако кажа, че с много голям интерес се чака мачът в града – коментира специалистът, вкарал на два пъти в групите на Шампионска лига Лудогорец. - Отборите са равностойни, трудно ми е да определя фаворит в срещата. В миналото двата клуба винаги са демонстрирали офанзивен футбол в такива срещи. Важното е да спечели футболът, да има празник на трибуните и добро настроение.“, заяви бившият национален селекционер пред „Труд“.

По отношение на  моментната форма, роденият в Пловдив треньор анализира: „Отборите са равностойни. Ботев показва растеж през сезона, който се материализира и като класиране. Има синхрон, добит във времето. Опитва се и в двете фази да има баланс. Може би като домакин е малко по-изявен и убедителен. Треньорът Азрудин Валентич демонстрира постоянство, вдъхва увереност и изгражда стил. Александър Тунчев е млад специалист, който показва, че има качества. Локомотив разполага със състав, играещ дълго в този си вид. Имат рутина, както се казва, могат да се намират на терена и без да се гледат. Сезонът не стартира убедително за тях, но в хода на кампанията се стабилизираха. През годините вече се наложи максимата, че в такива мачове не е важна моментната форма. Това са 90 минути,  в които трябва да си отговорен. Малките детайли - на тях трябва да се обърне голямо внимание, те са водещи в такива мачове и дават друго лице на дербито.“

Опитният специалист е на мнение, че голяма разлика през пролетния дял на шампионата няма, но най-голям прогрес показва бившият му отбор Левски: "Няма голяма разлика, класата на отборите си е същата, има раздвижване на върха. В Лудогорец има много нови играчи, ще им трябва време, за да се стиковат. ЦСКА не тръгна убедително като визирам мача с Локомотив София (1:1), но след това показа, че има възход във формата. В Левски виждам промяна в играта, Станимир Стоилов е взискателен и държи да има подобряване в различните фази. Видимо е, че в този подготвителен период има положително въздействие върху Левски Стоилов успя да им вдъхне самочувствие на тези млади момчета. За това спомогнаха и победитена старта на пролетния дял."