Бившият собственик на Левски Тодор Батков заяви, че конгресът на БФС, който Димитър Бербатов и екипът му организираха миналата седмица, няма да произведе никакви правни последици. 

Батков сподели, че в момента е легитимен президентът, избран на конгреса през 2018 година, тъй като той се явява последният, който не е бил обжалван. 

"Ако говорим за така наречения опит за конгрес от миналата седмица, той не може да произведе никакви правни последици. Разбрах, че Изпълкомът е отменил конгреса, който беше свикан. Според мен няма това право. Конгресът беше редовно свикан, но той не събра необходимия кворум. 

За да бъде легитимен, в него трябва да участват поне половината +1 от членовете. Ние разбрахме, че са 76. Общият брой на членовете на БФС са 670. Поради тази причина конгресът не може да произведе правни последици", започна Тодор Батков пред Спортал.

"Все пак БФС има една много сложна функция. Това е сдружение с нестопанска цел и спортна федерация. БФС е член на УЕФА и ФИФА - там също съществуват правила и тези процеси се следят. Убеден съм, че регистърът ще откаже да впише решенията от конгреса от миналата седмица. Не вярвам дори при обжалване това да има успех. Не вярвам ФИФА и УЕФА също да не го признаят. 

В момента легитимен е Изпълкомът и президентът, избран на последния конгрес, който не е обжалван - преди 4 години. Той ще продължи да действа, докато не бъде вписан друг".

"Нищо не може да направи спортният министър, дори това е опасно. Може да последва реакция от УЕФА, тъй като има намеса от държавата в БФС. Футболът вълнува половината от българското население, но в същия момент той регулира и важни обществени отношения. Разбирам емоцията на Бербатов, Стилиян и Мартин, но в момента това е положението. Конгресът от миналата седмица няма да бъде признат. 

Трябва да седнат на добра воля двете спорещи страни и да се разберат и БФС да свика редовен конгрес, на който всички карти да бъдат извадени на масата и да се стигне до някакво решение. Друг вариант е Бербатов и екипът му да събират нови подписки, за да свикат нов извънреден конгрес. 

Уставът предвижда 4 години мандат, но при тази обстановка може да продължи още 3,4 години. Михайлов има много голям принос за израстването на българския футбол. Много спортни съоръжения се направиха в провинцията, както и базата в Бояна - това са пари от УЕФА", добави бившият собственик на Левски.