Футболните национали на България записаха поредната си загуба, като този път паднаха с 1:2 от Хърватия в контрола.

"Лъвовете" дръпнаха в резултата през второто полувреме, когато се разписа Кирил Десподов (69), но "шахматистите" бързо ни свалиха на земята с попадения на Лука Модрич (76-дузпа) и Крамарич (80).

Двата отбора завършиха мача в намален състав, след като от игра бяха изгонени последователно Дуйе Чалета-Цар (62) и Кирил Десподов (70).

Така националният ни отбор продължава да няма победа като гост вече 3 години и половина. За последно с Петър Хубчев начело „лъвовете“ удариха с 2:1 Словения в Лигата на нациите. Този двубой се игра на 6 септември 2018 г. След това записахме цели 20 срещи, в които така и не успяхме да победим какъвто и да било противник.

Както е известно, преди дни "лъвовете" на Ясен Петров загубиха и от Катар в контрола.


От самото начало на срещата хърватите, които бяха без Лука Модрич, Матео Ковачич и Иван Перишич в титулярния състав, контролираха събитията и на няколко пъти тестваха българския вратар Светослав Вуцов, който обаче отрази няколко опасни удара през първото полувреме.

От своя страна играчите на Ясен Петров пробваха да затруднят съперника на контраатака и стигнаха до едно добро положение, когато Радослав Кирилов стреля силно по диагонала, но вратарят на Хърватия Ивица Ивушич изби в корнер.

След почивката картината на терена не се промени, но в 63-та минута защитникът на Хърватия Дуйе Чалета-Цар получи втори жълт картон за грубо нарушение срещу Кирил Десподов и тимът остана с човек по-малко.

България се възползва от численото си преимущество и в 69-та минута Десподов бе изведен по отличен начин от резервата Атанас Илиев и вкара за 1:0.

След това обаче българският футболист направи огромна глупост и в радостта си свали своята фланелка, въпреки че вече имаше жълт картон. Реферът от Катар Мохамед Ал Мари показа втори жълт картон на крилото на Лудогорец и България също заигра с десет души.

Това бързо си пролича на терена, особено след влизането в игра на носителя на Златната топка Лука Модрич в 72-та минута. Само четири минути по-късно халфът на Реал Мадрид изравни от дузпа, отсъдена за спорно нарушение на Мики Орачев, а малко след това Андрей Крамарич вкара втори гол за Хърватия след отлични индивидуални действия в нашето наказателно поле.

"Лъвовете" все пак имаха един последен шанс да изравнят, но Боби Цонев и двама негови съотборници не успяха да завършат успешно контраатака, в която бяха срещу само един защитник на противника.

По този начин България приключи турнето си в домакина на Мондиал 2022 с две загуби с по 1:2, като тимът ни няма победа като гост във вече 20 поредни двубоя.

Хърватия - България 2:1 

Голмайстори:

0:1 Десподов (69)
1:1 Модрич (76-дузпа)
2:1 Крамарич (80)

България: 1. Вуцов, 2. Турицов, 5. П. Христов, 3. А. Христов, 12. Йорданов, 8. Неделев, 18. Чочев, 16. Малинов, 21. Кирилов, 20. М. Минчев, 11. Десподов

Хърватия: 23. Ивушич, 21. Вида, 2. Шкорич, 5. Чалета-Цар, 7. Моро, 18. Оршич, 3. Баришич, 11. Майер, 15. Пашалич, 14. Ливая, 13. Влашич