Изненадващото назначение на Никола Попов за съдия на финала за купата взриви българския футбол. А от „Армията“ скочиха остро, като видяха предпоставки да бъдат „ритуално посечени“. „Тема Спорт“ ще припомни какви ги върши 39-годишният софиянец в мачовете на ЦСКА и Левски.

За първи път той свири двубой на червените през пролетта на 2011-а. Цяло десетилетие Попов се представя на прилично ниво в двубоите на ЦСКА, а големи скандали около тези срещи липсват. Въпреки силно лимитираните си качества, той успява за дълъг период да избута мачовете без фрапиращи грешки. През настоящия сезон обаче започна да се забелязва тенденциозност в неговото рефериране.

При гостуването на ЦСКА срещу Царско село през есента той опита с всяко свое отсъждане да добута домакините поне до точка, като още в началото на втората част изгони Жеферсон с два много пресилени жълти картона. В края на годината пък при резултат 2:0 за ЦСКА срещу Черно море даде дузпа за нарушение срещу Калоян Кръстев, но след като гледа ВАР я отмени, въпреки че нарушение имаше. Решение, което Стойчо Младенов бе извадил в компилацията си с грешни съдийски отсъждания срещу армейците.

Само преди месец пък в първия полуфинал между Славия и ЦСКА в „Овча Купел“ Попов цял мач свиреше с различен аршин, а кулминацията бе в средата на втората част, когато защитник в бяло се хвърли върху Мазику в пеналта, но дузпа не бе отсъдена. Двубоят само затвърди тенденцията от този сезон, която Попов показва срещу червените. И това е една от причините от „Армията” да са недоволни от наряда му за 15 май.

Много повече може да се изпише около скандалите, в които се въвлича реферът в мачове на Левски, като щрихираме само най-фрапантните моменти. Още през 2015-а като допълнителен асистент-рефер на аутлинията той не вижда гол на Литекс, макар топката да влиза половин метър във вратата на сините при равенството 2:2 в София.

През април 2017-а не гони Натанаел (Лудогорец) за два удара без топка срещу Антонио Вутов, а вместо това измисля нарушение на играча на Левски. Тити Папазов се заканва да поведе въстание срещу Попов, ако не бъде изваден от ранглистата. Тогавашният член на Изпълкома Наско Сираков пък хвали съдията, че е неподкупен, но признава, че е свирил безобразно.

Следват два фрапантни случая, в които Попов подарява победи на Левски на „Герена”. Първо през ноември 2017-а зачита гол в последната минута на Яблонски срещу Верея, въпреки, че защитникът очевадно играе с ръка, а през декември 2018-а отменя по необясними причини изравнително попадение на Иван Петков от Етър отново секунди преди края, изтъквайки, че нападателят е извършил нарушение в атака.

„Мога да отбележа само съдийството. Ужасяваща работа“, избухна вече собственикът на Левски Сираков през 2020-а, когато Амос Юга от ЦСКА не получи червен картон за хващане на гърлото на Найденов. Още в следващия мач на сините, който свири, Попов се реваншира, като записа името си в историята. Реферът отсъди дузпа за ФК ЦСКА 1948 Сф за нарушение на вратаря Микулич, която след само 10 секунди сам отмени и стана за смях!

Любопитен щрих е също, че Попов свири повторния дебют на Мъри Стоилов начело на сините срещу Локо Пловдив през есента, като подмина две основателни претенции за дузпа на черно-белите.