Собственикът на Саутхямптън от Висшата лига на Англия иска да вземе Левски. Компанията “Спорт Републик” , чийто основен акционер е телевизионният магнат от сръбски произход Драган Солак, държи 80% от правата на английския клуб.

Бизнесменът е собственик на United Group, под чиято шапка е и българският гигант Nova Broadcasting Group, както и на VIVACOM, пише "Спортал".

Интересът на компанията към 26-кратните шампиони е изключително сериозен, като вече са проведени няколко разговори. Евентуалните бъдещи инвеститори дали да разберат на другата страна, че компанията има готовност да направи сериозни инвестиции в инфраструктурата на “Герена” и в детско-юношеската школа, а клубовете Левски и Саутхамптън да си партнират много сериозно.

От страна на “сините” най-дейно участие взимат актуалният собственик Наско Сираков, изпълнителният директор Иво Ивков и треньорът Станимир Стоилов.

Последната среща се състояла в София преди финала за Купата на България срещу ЦСКА (1:0), който прекрати черната серия от 13 години без трофей за "сините".

Представителите на Саутхямптън и “Спорт Републик” Роберто Галярди и Расмус Анкерсен били в ложите на стадион “Васил Левски”, където останали впечатлени от спектакъла по трибуните и невероятната подкрепа на “сините” фенове, които бяха препълнили секторите “Б” и “В”.

Има обаче едно много сериозно условие, за да може това да се случи. Препятствието с днешна дата се казва Васил Божков. Клубът дължи около 15 милиона лева към бившия си собственик, който се укрива в Дубай вече над две години.

Интересното е, че той е единственият бивш собственик на 26-кратните шампиони, който не е опростил задължения към себе си, за да помогне на клуба да не фалира. Това вече сториха през последните 24 месеца Тодор Батков, Иво Тонев, Николай Иванов, Александър Александров и Спас Русев.

Огромен проблем е това, че Васил Божков е поставен в списъка “Магнитски”, тъй като няма как компания, като United Group с американски инвеститори в нея, да се обвърже с клуб или да прави бизнес с човек, който е в този списък.

Така изглежда, че единственият вариант огромната компания, която преди няколко години преговаря за закупуването миланския Интер, да вземе акциите на Левски е, ако Божков се откаже от тези 15 милиона лева и да няма нищо общо повече със "сините". Дали ще се случи нещо подобно обаче предстои да разберем.