Конгрес на Българския футболен съюз ще се проведе днес. Той ще стартира в 9:30 часа в столичния хотел „Маринела“. На него няма да се избира президент и Изпълком.

Дневният ред ще включва само три точки: 1. Отчет на ИК на БФС за периода 2018-2022; 2. Програма на БФС за развитието на футбола за мандата 2022-2026; 3. Проект на бюджет на БФС за периода 2022-2026.

Искането за свикване на общо събрание беше отправено още на 24 март, но последва отказ от Търговския регистър за вписването на поканата. БФС обжалва и на 12 април съдът отмени отказа. Същият ден спортният министър Радостин Василев даде срок на централата да приеме своя бюджет до 25 май и заплаши, че в противен случай ще й отнемане лиценза.

С провеждането на утрешния конгрес ще бъде избегната евентуална санкция от министерството.

В последните седмици затихнаха престрелките от битката за БФС. Изборният конгрес на централата бе отменян два пъти заради пандемията, но Димитър Бербатов и неговият екип събраха подписка, с която предизвикаха извънредно общо събрание на 12 октомври миналата година. Тогава Борислав Михайлов спечели, но Бербатов и компания имаха претенции към редовността на гласуването и пуснаха жалби до съда.

Тези жалби пък станаха повод БФС да отмени насроченият за 18 март редовен конгрес, но въпреки това на същата дата Бербатов свика алтернативен конгрес, на който спечели 100% от гласовете на присъствалите 76 клуба и сам се провъзгласи за президент на футбола ни.

Всичко случило се на 18 март бе определено като фарс от настоящото ръководство на БФС, но Бербатов и компания пък го определиха за напълно законно. Сагата все още не е приключила, но в момента битките се водят в съдилищата и се очакват решения.