Конгресът на БФС стартира в 09:30 часа в хотел „Маринела“ в столицата, предаде БГНЕС. На него няма да се избира президент и Изпълком.

Дневният ред ще включва само три точки: 1. Отчет на ИК на БФС за периода 2018-2022; 2. Програма на БФС за развитието на футбола за мандата 2022-2026; 3. Проект на бюджет на БФС за периода 2022-2026.

Делегатите на клубовете пристигнаха малко преди началото на Общото събрание. За да се регистрират за Конгреса се появиха изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев, както и вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов. Един от първите в хотела бе собственикът на Локомотив София Иван Василев. В залата присъства и националният селекционер Ясен Петров.

На Общото събрание има и представители на ФИФА и УЕФА. Те обявиха, че двете организации следят притеснителните процеси около родната централа в последните месеци и призовават за обединение на футболната общественост и стабилно управление.

Искането за свикване на общо събрание беше отправено още на 24 март, но последва отказ от Търговския регистър за вписването на поканата. БФС обжалва и на 12 април съдът отмени отказа.

Същият ден спортният министър Радостин Василев даде срок на централата да приеме своя бюджет до 25 май и заплаши, че в противен случай ще й отнеме лиценза. С провеждането на днешния конгрес ще бъде избегната евентуална санкция от министерството.